ANNONS

Källenfors siktar på lyxvillor på Canada byggtomten

Daniel Källenfors, Vid Kyrkviken på Lidingö planeras bygge av lyxvillor.
Promenadstråket vid strandkanten bevaras trots byggplanerna. Enligt Daniel Källenfors vill många Lidingöbor bo på marken och inte i lägenhet
Sedan 2015 har Canada byggtomten vid Kyrkviken varit öde.
Nu öppnar majoriteten för nya strandnära villor där.
Miljöpartiet är dock kritiska – "slöseri med stadens mark".
ANNONS

Visset fjolårsgräs vajar i vinden, betong och grus ligger kringspritt  på den öde och inhägnade Canada bygg-tomten precis intill ett populärt vandringsstråk längs Kyrkviken.

Sedan ett byggvaruhus flyttade därifrån 2015 har marken som ägs av staden stått tom. Men nu påbörjar staden planprocessen för att bygga bostäder inom Brädgården och Båtbyggaren som fastigheten heter.

Ska passa ihop med Canadaradhusen från 1907

– Lidingömajoriteten vill möjliggöra för familjer att köpa sina egna tomter på platsen, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Hans tanke är att det ska byggas villor var arkitektur harmonierar med den strandnära miljön och Canadaradhusen på andra sidan gatan.

– De ska vara Sveriges äldsta radhus byggda 1907, säger han.

Flirtar med industriarvet

Området ska också plocka upp industriarvet. Varv, hamn och båtbutiker som ligger granne med ödetomten blir kvar.

Vid Kyrkviken på Lidingö planeras bygge av lyxvillor.

Det är vanligt att bevara gammal industribebyggelse när industrimark omvandlas till bostadsområden. Politikerna på Lidingö hoppas att den gamla elcentralen på Canada byggtomten kan bevaras.

En gammal elcentral i tegel som står vid vägen idag skulle kunna flyttas och kanske bli restaurang eller kafé, funderar Daniel Källenfors.

ANNONS

Lyxvillor bidrar inte till samhällsnyttan

Miljöpartiet och oppositionsrådet Patrik Sandström (MP) är dock inte imponeras av planerna.

– Vi vill istället att det ska byggas flerfamiljshus och att det ska göras med hög miljö- och klimatstandard, säger han.

Att bygga dyra villor anser han är slöseri med stadens mark.

Brädgården och Båtbyggaren ligger vid Kyrkviken i det område som Miljöpartiet identifierat som ett stråk där Lidingö skulle kunna utvecklas och bli mer stadsaktiga.

– På stadens mark ska man se till samhällsnyttan i första hand. Att bygga lyxbostäder tycker inte vi bidrar till samhällsnyttan, säger Patrik Sandström.

Vallöftet: bygga försiktigt

Men Daniel Källenfors står fast vid att villor passar bäst på platsen.

– Vi har gått till val på en försiktig byggpolitik.  Vi vet att Lidingöborna vill ha markbostäder och de sista åren har det byggts många flerfamiljshus på Lidingö, säger han.

 

ANNONS