ANNONS

MP: ”Källenfors har fel om utjämning mellan kommuner”

Patrik Sandström  (MP): Systemet gör att hela landet fungerar.
Patrik Sandström (MP): Systemet gör att hela landet fungerar.
Daniel Källenfors (M) tycker att skatteutjämningssystemet slår orättvist mot Lidingö som måste finansiera knasiga projekt i misskötta kommuner. Fel, säger oppositionsrådet Patrik Sandström (MP).
– Med den logiken missköter sig 279 kommuner.
ANNONS

Oppositionsrådet Patrik Sandström (MP) dissar kommunstyrelseordföranden Daniel Källenfors utspel om skatteutjämningssystemet.

Källenfors rasar: ”Lidingö får betala mer till andra kommuner”

– Daniel Källenfors påstår att Lidingö betalar till kommuner som missköter sig. Med den logiken missköter sig 279 kommuner i Sverige och bara 11 sköter sig. Det är lika orimligt som osant, säger han.

Daniel Källenfors (M) är kritisk mot det så kallade skatteutjämningssystemet. Det innebär att Lidingö är en av elva kommuner som får betala mer än de får tillbaka i det utjämningssystem som finns för att alla kommuner i landet ska kunna erbjuda medborgarna service som barnomsorg och äldrevård – trots att skatteunderlag fattas.

Han menar att andra kommuner slösar och därmed får mer pengar och Lidingö som sköter sig får betala detta slöseri.

Men detta är alltså fel menar Patrik Sandström.

– Det är en föreställning som slagit rot i vissa kretsar och som hittills verkar vara immun mot fakta, säger han. 

Sandström lyfter fram att staten står för den större delen av kostnaden för systemet, 70 av 77 miljarder kronor. Samt att hela riksdagen, även moderaterna står bakom systemet.

ANNONS

– Anledningen är enkel, utan systemet skulle hela Sverige inte fungera.

Vidare menar han att fördelningen av pengarna inte påverkas av sakar som kommunerna beslutat om, som att ha en kommunalt finansierad samordnare för skateboardåkning som i Malmö.

I stället befolkningens sammansättning, utbildningsnivå, lönekostnader som påverkar. 

Det kommunala utjämningssystemet finns för att alla kommuner ska kunna ge alla medborgare likvärdig service. Systemet finansieras genom statliga bidrag men också genom en avgift som tas från kommuner med hög skattekraft – som Lidingö.