ANNONS

Sorg i Kallhäll efter Icas konkurs

Kerstin och Lennart Hjelmberg handlar på Ica varje dag.
Kerstin och Lennart Hjelmberg handlar på Ica varje dag.
Många handlar har det tufft i Kallhäll.
Många handlar har det tufft i Kallhäll.
I måndags gick Ica-butiken i Kallhäll i konkurs. Många av affärens kunder har handlat här i 30 år.
ANNONS

På dörrarna till Ica-butiken i Kallhäll sitter lappar: ”Butiken kommer att läggas ner”. Många stannar till och läser, suckar. Två av dem är Kallhällsborna Kerstin och Lennart Hjelmberg.

– Det är sorgligt, säger Kerstin.

Kallhälls centrum har länge varit på dekis. För några år sedan plågades handlarna av rån och skadegörelse och den senaste tiden har Trafikverket och andras byggande i området skapat oreda, stök och brist på parkeringsplatser.

Ica Kallhäll;ica;konkurs;kallhälls centrum;järfälla;foto Åsa Sommarström

Byggströk har slagit hårt mot handeln i Kallhäll centrum.

Nu kommer nästa dråpslag. Måndagen 13 februari begärdes Ica nära-butiken i konkurs. Affären har funnits i Kallhäll i över 30 år.

– Vi brukar handla här varje dag. Jag känner personalen, vet vad de heter och ser när de har bytt frisyr. Vi stannar och småpratar. Det känns som min andra familj, säger Kerstin Hjelmberg.

Ica håller öppet mellan 11 och 18 för att rea ut sina varor. Bara dagar efter konkursen börjar hyllorna gapa tomma. Katarina Runsten har jobbat i butiken i tre år.

– Det är klart att det känns tråkigt och stressande att behöva hitta ett nytt jobb. Vi vet inte hur länge till vi kommer att ha öppet. Vi får göra det bästa av situationen, säger hon.

ANNONS

Butiken har drivits av familjen Ortryd, först av pappa Rolf, innan hans son Magnus tog över för åtta år sedan.

– Det är klart att det är sorgligt och vemodigt. Jag började jobba extra i butiken under gymnasiet 1985. Så det är som att lämna bort en del av sig själv. Jag tror inte riktigt att det har sjunkit in än att butiken inte längre finns i vår familj, säger Magnus Ortryd.

Många tror att vi är glada nu, men det är bra med konkurrens i matbranschen.

Det är inte bara på Ica som stämningen är dyster, även hos konkurrenten Coop ett stenkast därifrån är många ledsna.

– Allt som hänt i centrum med alla byggen, det drabbas oss också. Många tror att vi är glada nu, men det är bra med konkurrens i matbranschen. Vi drar varandra, säger Mats Grönberg Hallin, butikschef på Coop i Kallhäll.

Ica Kallhäll;ica;konkurs;kallhälls centrum;järfälla;foto Åsa Sommarström

Hyllorna börjar gapa tomma när butiken rear ut sina sista varor.

Han säger att alla handlarna i Kallhäll har det tufft nu. Att Ica tvingas lägga ner är inte ett tecken på att det går bra för Coop, utan på att alla butiker i Kallhäll känner av byggstöket.

– Det här är är inget kul. Det är konstigt om man njuter av att det går dåligt för någon annan. Förhoppningsvis börjar det vända nu igen sedan Trafikverket öppnade bron, säger Mats Grönberg Hallin.

Det är upp till konkursförvaltaren att avgöra hur länge butiken ska hålla öppet, men förmodligen blir det inte längre än någon vecka till.

Fakta

Mycket strul i Kallhälls centrum

Våren 2014 inträffade flera väpnade rån i Kallhäll. Bland annat rånades Saga livs av tre maskerade och pistolbeväpnade gärningsmän.

LÄS MER: Rånen skrämmer Kallhälls handlare


Sommaren 2014 drog en våg av skadegörelse genom Kallhäll och handlare fick sina nyreparerade glasrutor krossade natt efter natt.

LÄS MER: Vandalism slår hårt mot handlare


Sommaren 2015 klubbades en ny detaljplan för hundratals nya bostäder i Kallhäll. Handlarna var till en början glada, men snart började byggstöket.

LÄS MER: Handlarna positiva till nytt centrum i Kallhäll


Våren 2016 vittnade många handlar om att de förlorat mycket pengar på grund av alla byggen i Kallhäll, inte minst Trafikverkets stationsprojekt.

LÄS MER:Nedgånget och bortglömt, just nu är dessutom halva marken uppgrävd”


Sommaren 2016 stängde antikvariatet Bokskoprionen efter 16 år i Kallhäll centrum

LÄS MER: ”Det kommer att bli så tomt.”