”Pumpen” nominerad till fulaste nybygget – igen

BRF Pumpen i Kallhäll centrum.
Brf Pumpen väcker känslor. Ett landmärke eller en modernistisk betongklump?
Årets fulaste hus: Byggnaden i Kallhäll har nominerats till arkitektsveriges mest osmickrande utmärkelse: Kasper Kalkon-priset, som går till landets fulaste nybygge. Det är andra året i rad Brf Pumpen nomineras.
"De enda som gick på pumpen var invånarna" står det i nomineringen.

Det är Arkitektupproret som utser Sveriges fulaste nybygge. Totalt 15 byggnader är nominerade och enligt rörelsens hemsida har de i år fått in fler bidrag från sina medlemmar än någonsin tidigare. Konkurrensen om det högst åtråvärda priset är i år alltså stenhård.

En av byggnaderna som klarade första gallringen och finns bland de nominerade är brf Pumpen i Kallhäll. Det är andra året i rad byggnaden finns med på listan. Höghuset är ritat av Bau arkitekter och har väckt många känslor. I sociala medier har meningarna gått i sär när Järfällabor diskuterat husets oregelbundna balkonger i olika bruna nyanser.

Symbol för modernismen

Hos Arkitektupproret är det dock inga delade meningar. För andra året i rad har Pumpen nominerats till fulpriset. Huset symboliserar den rådande stil som förstört Stockholmsarkitektur i årtionden, menar de.

– Det ingår i en stilart som heter modernism som slog igenom på Stockholmsutställningen på trettiotalet. Sedan dess har den dikterat hur allt ska se ut, sa Sigvald Freylander, ordförande i Arkitekturupproret, till Mitt i när Pumpen nominerades förra gången. 

Kasper Kalkon-priset delas ut tisdagen den 19 mars. Samtliga nominerade kan man läsa om här.