ANNONS

Kallhällselever stjärnor i simskolefilm

H2O:s simskola har lärt 900 barn i Tensta och Järfälla att simma.
H2O:s simskola har lärt 900 barn i Tensta och Järfälla att simma.
Några barn från Kallhäll som lärt sig simma är nu med i en Youtube-film.
Några barn från Kallhäll som lärt sig simma är nu med i en Youtube-film.
Camilla Rubin, Eon.
Camilla Rubin, Eon.
Simklubben H2O har hjälpt 900 barn i Tensta och Järfälla att lära sig att simma. Bland dem en grupp 9-åringar på Ulvsättraskolan. Nu syns de i en film på Youtube.
ANNONS

”Det är kul att gå i simskola för då kan man gå till stranden med sina föräldrar och simma med dem”, säger en 9-årig pojke i filmen som släpptes på Youtube under måndagen.

Sedan flera år tillbaka satsar simklubben H2O i samarbete med energijätten Eon på gratis simskola i Järfälla och Tensta.

Målgrupperna är barn som inte har möjlighet att lära sig simma av ekonomiska skäl, samt barn som har sina rötter i länder där simkunnighet inte är en naturlig del av kulturen.

I Järfälla mäter kommunen årligen simkunnigheten i årskurs 3. Bara sju av tio har visat sig kunna simma.

– Ju fler invandrare som kommer hit, desto färre kan procentuellt sett simma. Det är inte viktigt för dem – förrän de kommer hit, säger Malin Bengtsson simlärare i Järfälla Simsällskap.

Under hösten har en grupp tredjeklassare från Ulvsättraskolan i Kallhäll deltagit i H2Os simkunnighetsprojekt. De har filmats under simundervisningen i Järfälla simhall. På måndagen lades filmen ut på Youtube.

– Från början var många rädda för vatten. Den sista lektionen kunde alla simma 25 meter i stora bassängen. Det var så att man fick rysningar, säger Camilla Rubin projektledare på Eon som var med under inspelningarna.

Nästan alla i barn i gruppen lärde sig att simma.

– Jag tror att kameran hjälpte till där. Först tyckte alla att det var jättetråkigt att doppa huvudet och snyta sig liggande på rygg under vattnet. Sista gången simmade de flesta 25 meter på djupt vatten. Att se deras glada miner då, det är oslagbart, säger Malin Bengtsson.

ANNONS

Eon har stöttat olika simkunnighetsprojekt tio år. Samarbetet med H2O handlar lika mycket om integration som simkunnighet.

Varje termin får 100 barn i Järfälla och Tensta chansen att lära sig simma.

Flera skolor står i kö för att komma med i projektet.

– Vi skulle vilja sätta fler barn än 100 per termin i simskola, men det finns tyvärr inte tider i simhallarna, säger Camilla Rubin.

”Det är bra med simskola. Om man ramlar ur en båt så kan man simma”, säger ett annat av simskolebarnen i den nyinspelade Youtube-filmen.

Camilla Rubin hoppas att den ska få rejäl spridning i sociala medier.

– Det är ingen tvekan hur viktigt det är att kunna simma och vara trygg i vattnet. Dessutom är det krav på simkunnighet för att få godkänt betyg i idrott i årskurs 6, säger hon.

Titta på filmen på: https://youtu.be/eu1jJNKnVa4

Det finns även fler filmer med tips på övningar för att öka barns vattenvana inför simskolan eller efter simlektionerna på: https://www.youtube.com/playlist?list=PLFhzQdnrQ11d0NyYVojEqGP6VF4dpvk68

Fakta

Bäst att börja tidigt i simskola

Skolverkets undersökning från 2014 visar att 4 500 sjätteklassare inte kan simma.

Av de elever som avslutade årskurs 6 våren 2014 beräknades drygt 95 procent nå kunskapskravet att kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge.

Brist på undervisningstid och dålig tillgång till simhallar är orsaker som lärare lyfter fram.

Det finns ett tydligt samband mellan att börja simundervisningen i tidiga år och att kunna simma i sexan.

I fler än hälften av de skolor där alla elever nådde kunskapskraven i årskurs 6, hade man börjat med simundervisningen redan i förskoleklass eller i årskurs 1.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.