Min lokala hjälte

Källskolan bygger nytt i Ekhammar

De 100 eleverna som förlorade sin skola i branden har sedan i början av september fått sin undervisning i tillfälliga lokaler i Villa Skoga och på Blåsippans förskola i Kungsängen.
De 100 eleverna som förlorade sin skola i branden har sedan i början av september fått sin undervisning i tillfälliga lokaler i Villa Skoga och på Blåsippans förskola i Kungsängen.
Sedan Källskolan i Brunna brann ned till grunden har personalen sökt febrilt efter nya lokaler.
I dag kom beskedet. Källskolan bygger nytt i Ekhammar.
– Jag tror att det blir bra, säger Claes Bystedt, biträdande rektor.

De nya lokalerna ska bestå av moduler och byggs intill Källskolans högstadium på Skolvägen. Alla 100 barn som förlorade sin skola i branden kommer att få plats i de nya lokalerna.

– Det kommer att vara skolmoduler av bättre standard, säger Claes Bystedt.

Förhandlingarna mellan Källskolan och Upplands-Bro kommun har pågått sedan dagarna efter branden – och flera olika alternativ har behandlats. Ett alternativ var att bygga upp skolan på den tidigare tomten, men förslaget röstades ned.

– Det här alternativet växte fram och vi valde att gå vidare med det. Det är bra att vi nu kan bedriva våra skolor på samma ställe. Det har vi tänkt på länge att om vi fick den möjligheten, då vill vi göra det, säger Claes Bystedt.

Läs mer: Efter branden: 100 barn står utan skola

En så kallad avsiktsförklaring mellan Upplands-Bro kommun och Källskolan tecknades på torsdagen, vilket innebär att kommunen lovar att upplåta marken till skolan. Tillståndet är inte permanent, men enligt Claes Bystedt kommer skolan att befinna sig i lokalerna under minst tio år.

– De som bor nära Brunna kommer säkert att bli besvikna. Men majoriteten av våra elever kommer inte ifrån Brunna. Vi sökte efter en lösning som var mer långsiktig och kom fram till att det här var ett bra alternativ.

Avsiktsförklaringen mellan Upplands-Bro kommun och Källskolan skrevs på under torsdagen, men redan på onsdagen gick Upplands-Bro kommun ut med informationen om att de kommer att bygga 20 modulbostäder åt nyanlända på Källskolans gamla tomt på Violinvägen.

– Jag tycker att kommunen kunde ha väntat en månad med att berätta vad de skulle göra. Det pågår ju fortfarande ett sorgearbete bland våra föräldrar och barn. Att få reda på det här så snabbt väcker en del irritation, säger Claes Bystedt.

Enligt Maria Johansson, kommundirektör i Upplands-Bro kommun, var det viktigt att gå ut med informationen så snabbt som möjligt.

– Vi har varit behjälpliga i Källskolans situation redan sedan första dagen efter branden för att se på möjliga alternativ enligt Källskolans önskemål. När vi såg att det öppnades en möjlighet för att bygga modulbostäder på Violinvägen ville vi informera om det så snabbt som möjligt. Det är tråkigt om Källskolan inte varit i fas med informationen, säger hon.

Det är fortfarande oklart när de nya modulerna i Ekhammar kan stå klara.