ANNONS

Kallt i lägenheten – i åtta vintrar

Connie Buchheim för dagbok över den låga inomhustemperaturen i lägenheten på Folkungagatan.
Connie Buchheim för dagbok över den låga inomhustemperaturen i lägenheten på Folkungagatan.
Termometern har visat 13 grader. Inomhus.

I åtta vintrar har Connie Buchheim kämpat mot kylan i lägenheten på östra Söder.

– Jag står inte ut längre, säger hon.

Enligt Hyresgästföreningen är för låga temperaturer ett av de ­vanligaste klagomålen.
ANNONS

Runt om i Connie Buchheims hyreslägenhet på sjätte våningen i ett 1930-talshus på östra Södermalm står ett tjugotal värmeljus tända. Filtar och plädar ligger i högar och från fönstren har hon utsikt över Söders takåsar. Vore det inte för att inomhustemperaturen enligt henne kan krypa ner mot 13 grader skulle det vara riktigt hemtrevligt.

– Det är samma sak varje år. Från att kylan slår till i slutet av oktober går det knappt att vistas här inne, säger Connie som först berättade om sina problem för tidningen Hem och Hyra.

I åtta vintrar har hon nu kämpat för att få upp temperaturen. Men elementen strejkar och ger ifrån sig ett skvalpande och porlande ljud, och ena halvan av elementen är iskalla. Var och varannan vecka får hon besök av rådvilla rörmokare som luftar elementen, men hittills inte lyckats lösa problemen.

– Det är ett heltidsjobb att ha rörmokare springande här hela tiden, och de lyckas ändå inte få ordning på det, säger hon och visar dagboken där hon antecknat temperaturen dag för dag och alla besöken från rörmokare.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Connie har hon fått upp värmen några grader, vilket enligt henne beror på att hon haft värmeljusen tända hela dagen och att det denna dag varit plusgrader ute.

Hon är kritisk till att fastighetsförvaltaren inte fått bukt med problemen och tagit hennes klagomål på allvar. Fastighetsförvaltaren vill inte kommentera ärendet.

– Jag har ingen kommentar till det. Det finns ingen anledning att kommunicera sådana här saker via media, säger han.

Hyresgästföreningen är inkopplad på Connies fall och har tidigare hjälpt henne att få ersättning från en tidigare fastighetsförvaltare.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera Södermalmsbor som klagar över låga temperaturer. Enligt Staffan Agesand, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i Stockholm, hör klagomål om för låga inomhustemperaturer till de vanligare.

ANNONS

– Kan man konstatera att man haft det kallt, en bit under 20 grader, under en period så kan vi ­hjälpa hyresgästen att driva frågan om att få nedsättning av ­hyran, säger han.

Men i väntan på att Connie och hennes fastighetsförvaltare ska få bukt med kylan får hon fortsätta att klura ut kreativa sätt att hålla sig varm.

– Det har hänt att jag lagt en madrass på badrumsgolvet och sovit. Där finns det i alla fall golvvärme, säger hon.

Varför flyttar du inte till en annan lägenhet?

– Det är inget alternativ. Jag är född i området och vill inte bo ­någon annanstans. Och här omkring finns nästan inga hyresrätter kvar, säger hon.

Det har hänt att jag lagt en madrass på badrumsgolvet och sovit. Där finns det i alla fall golvvärme.Connie Buchheim

Fakta

Så kallt får det vara i en lägenhet

Folkhälsomyndigjeten rekommenderar att inomhustemperaturen, som mäts mitt i rummet, ligger mellan 20 till 23 grader.

Enligt Socialstyrelsen är låga temperaturer en ”hälsoskyddsfråga som kan innebära olägenhet för människors hälsa”.

En rad studier har visat på samband mellan låg temperatur och olika sjukdomar, som bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen