Kalvningstider på Grävelsta gård

Gården Grävelsta drivs av Rose-Marie och Roger Billefält. Grävelsta ligger mellan Vallentuna och Upplands Väsby ca 3 mil norr om Stockholm.
Mamma Emma håller alla på avstånd med sin en dag gamla tjurkalv.
Det här är mamma Emma med sin lilla tjurkalv som föddes i går kväll, måndag, på Grävelsta gård.
Men vad ska han heta?

Hos Roger och Rose-Marie Billefält på Grävelsta gård i finns 24 nötdjur av rasen Aberdeen Angus. De är köttdjur som föds upp ekologiskt, liksom fåren som håller till i en annan byggnad. Just nu är det kalvningstider i ladugården. Fyra nya kalvar har det hunnit bli, ytterligare fyra är på väg.

Det senaste tillskottet är bara ett dygn gammalt, en obegripligt söt tjurkalv som mamma Emma nedkom med i går kväll.

– Jag var inne i huset och hörde en ko råma jättemycket, berättar Rose-Marie. När jag kom hit stod hon här i sin box och kalven var redan på väg att resa sig upp.

Gården Grävelsta drivs av Rose-Marie och Roger Billefält. Grävelsta ligger mellan Vallentuna och Upplands Väsby ca 3 mil norr om Stockholm.

Rose-Marie Billefält framför kalvningsboxen.

Boxen är ett inhängnat utrymme i ladugården där kon kan vara ifred inför kalvningen. Sedan får hon och avkomman stanna där i några dagar och bekanta sig med varandra. Eller tills nästa kalvning är på väg.

Skyddar avkomman

De andra kalvarna heter Julia, Hjärtrud och Mats. Julia fick sitt namn eftersom hon kom redan i julas. Att det blev så beror på att gårdens avelstjur bokstavligen hoppade över skranket och betäckte en ko alldeles för tidigt. Hjärtrud föddes på Alla hjärtans dag och Mats på Matsdagen. Tjuren är ensam i sitt slag på Grävelsta. Tjurkalvarna kastreras och blir så kallade stutar.

Mamma Emma har starkt utvecklad modersinstinkt. Bara Rose-Marie tillåts närma sig kalven och måste göra det väldigt försiktigt om hon inte ska gå till anrepp. Men att ni Vallentunabor är med och bestämmer hans namn bryr hon sig nog inte så mycket om.
Så ös på med era bästa förslag på vad en just nu väldigt gullig kalv men snart stor och stark stut ska heta. Roger och Rose-Marie väljer ut vinnaren.