ANNONS

Kameran som kan bli biltjuvens värsta fiende

Med kameraövervakade bilar hoppas Michael Abrahamsson och Jimmy Widegren avskräcka biltjuvar.
Med kameraövervakade bilar hoppas Michael Abrahamsson och Jimmy Widegren avskräcka biltjuvar.
Nu lever biltjuvarna farligt. Med Jimmy Wide­grens och Michael Abrahamssons nya företagsidé att sätta kameror i bilen fångas tjuvarna på bild – som går direkt till bilägarens mobil.
ANNONS

Glassplitter, stulna värdesaker och uppbrutna lås. Skadorna efter ett bilinbrott kan stå dig dyrt.

Efter att både Nackabon Michael Abrahamsson och hans bekant drabbats fick det vara nog.

– Även om försäkringen täcker skadorna så är detta inget man vill vara med om. Självrisken är hög och så kan det bli en massa besvär med att lämna in bilen på reparation och skaffa ersättningsbil. Det är inget kul, säger Michael Abrahamsson.

Reaktionen blev att han och vännen Jimmy Widegren ville göra något som förhindrar och försvårar för tjuvar att bryta sig in i bilar.

– Vi började prata om att sätta en kamera inne i bilen, som tog bilder på den som bryter sig in och skickar i väg dessa till ägarens ­mobil som mms och till mailen, säger Michael Abrahamsson.

Sedan en månad tillbaka finns företaget Camguard som har som idé att sälja övervakningskameror till bilar.

Men den som funderar på att låta installera en kamera i sin privata bil gör bäst i att placera den rätt. Enligt kameraövervakningslagen krävs tillstånd om kameror sätts upp på platser där allmänheten har tillträde.

– Om kameran filmar inne i bilen kan inte allmänheten träffas och då är det lagligt förutsatt att man tydligt visar med dekaler ­eller liknande att bilen är övervakad, säger Linnéa Tegernäs på länsstyrelsen.

– Om kameran däremot riktas utåt utanför bilen krävs tillstånd från länsstyrelsen.

ANNONS

Den generella trenden är att bilinbrotten minskar. Förra året gjordes cirka 24 000 bilinbrott i ­länet, en radikal minskning jämfört med för tio år sedan, då 36 000 bilinbrott anmäldes.

– Det som tidigare stals var bilstereoapparater och den marknaden finns inte längre. Och nu finns fabriksmonterade larm i nya bilar, säger Bjarne Lindén, på försäkringsbolaget Folksam.

Men bilägare riskerar fortfarande att drabbas av inbrott, menar han.

– Det har blivit allt vanligare att organiserade ligor slaktar bilar. De plockar navigatorer, rattar och krockkuddar för att reparera skadade bilar, säger Bjarne Lindén.

Michael Abrahamsson och Jimmy Widegren tror att deras produkt ligger i tiden.

– Övervakning blir allt vanligare. Billarm fungerar heller inte lika bra längre, man är så van att strunta i dem. Kameror och skyltar har en avskräckande effekt. Vi tror att tjuvar undviker att gå in i ett objekt som är skyddat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.