Kameran som räddar djurliv

Hunden sövs under hela MR-undersökningen, som brukar pågå i flera timmar. ”Det är ett hamrande ljud från magnetkameran, så vi sätter bomull i öronen, för de kan vara lite känsliga under sövningen”, berättar röntgensjuksköterskan Christine Fasth.
Hunden sövs under hela MR-undersökningen, som brukar pågå i flera timmar. ”Det är ett hamrande ljud från magnetkameran, så vi sätter bomull i öronen, för de kan vara lite känsliga under sövningen”, berättar röntgensjuksköterskan Christine Fasth.
Nu kan Danderyds ­hundar och katter med nervproblem få experthjälp på nära håll. I ett nyöppnat neurologi­center ­undersöks djurens hjärnor och ryggar i detalj i en ­gigantisk magnet­kamera.

Blå tassavtryck i golvet leder katter, hundar och deras ägare till väntrummen i den nyöppnade neurologiavdelningen på Anicura djursjukhus i Danderyd. Hit har en begagnad magnetkamera, värd cirka 5 miljoner kronor i nyskick, fraktats från Italien.

– Den väger tio ton. Vi fick göra ett stort hål i väggen för att få in den, berättar Titti Sjödahl-Essén, chefsveterinär på djursjukhuset.

Här kommer allt från epilepsi till rörelsestörningar hos djuren undersökas. Med hjälp av den nya magnetkameran, eller MR – magnetresonanstomografi – som tekniken kallas, kommer diagnoser lättare att kunna ställas för hundar och katter med bland annat tumörer, blödningar, infarkter, skallskador, bitskador och diskbråck.

Enligt veterinären Yvonne Alnefeldt, som driver avdelningen ihop med Cecilia Rodhin, har neurologi länge varit ett eftersatt område i Sverige. Än så länge finns det få djursjukhus som specialiserar sig och har den utrustning som krävs.

Fördelen med tekniken är att djurens hjärnor och ryggar kan studeras i detalj. Röntgensjuksköterskan Christine Fasth förklarar hur det går att se små, mjuka strukturer i nerver som inte skulle synas lika bra på en vanlig datortomografi – skiktröntgen.

För att lära sig den avancerade kameran har sjukhuset haft en italiensk veterinär på plats för att utbilda personalen och Christine Fasth använder sig av en död räv för att öva på rätt positionering.

– Det blir väldigt detaljrika bilder. Du kan få en 3D-bild och titta på olika skikt i nerven framifrån, från sidan och tvärsigenom, säger hon och visar bilderna på rävens hjärna.

Nackdelen är att hela proceduren är tidskrävande och djuret måste sövas. En undersökning av en hjärna i magnetkameran tar minst en timme och en rygg på en stor hund tar minst två timmar.

Det kan även bli dyrt för djurägaren. Till exempel kostar en MR-undersökning av en hjärna på en liten hund 10 000 kronor. Ofta står försäkringsbolagen för kostnaden, men ibland väljer djurägaren att betala hela summan.

på kliniken märker de att hundar och katter blir mer och mer som familjemedlemmar och djurägare ger inte upp när djuret insjuknar.

– I dag har vi möjligheten att rädda fler djur. Samtidigt är det viktigt med den etiska biten. Vi ska inte ha kvar djuren till varje pris om de inte mår bra, säger Titti Sjödahl-Essén.