ANNONS

Kameraövervakning het fråga bland medborgarna

Här är ett av ställena som Moderaterna vill övervaka – platsen utanför McDonalds.
Här är ett av ställena som Moderaterna vill övervaka – platsen utanför McDonalds.
Förslaget om kameraövervakning på 14 platser i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö har diskuterats livligt i lokala Facebookgrupper.
Många är positiva, men det finns även en hel del kritiker som ifrågasätter om kameror är rätt väg att gå.
ANNONS

Som Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan vill Moderaterna kameraövervaka 26 platser i söderort. Av dem planeras sammanlagt 14 i stadsdelarna Västertorp, Fruängen, Liljeholmen och Älvsjö. Det handlar bland annat om Lerkrogsparken i Älvsjö, utrymmet utanför McDonalds på Liljeholmstorget och Trekantsparken.

Hur har ni valt ut platserna?

– Vi har inte gått igenom alla polisanmälningar, men vi är ju lokalpolitiker och känner till de ställen där det skett många incidenter. Vi har även med platser där folk berättat att de känner sig otrygga, säger Johan Nilsson (M) vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd och representant för västra söderort i kommunfullmäktige.

– Den här listan ska ses som ett förslag på tänkbara platser. Men det är ju Polisen som ska avgöra om det är en lämplig plats, och länsstyrelsen som utfärdar tillstånd, tillägger Johan Nilsson.

Helt rätt, jag har inga problem med att filmas, jag har inget att dölja

Kommentar på Facebook

Kravet på fler kameror har lett till diskussion i lokala Facebookgrupper. Många applåderar förslaget i stil med följande kommentar: ”Helt rätt, jag har inga problem med att filmas, jag har inget att dölja”,

Flera betonar dock att kameror inte kan vara enda lösningen. En Älvsjöbo skriver: ”Allt som eventuellt kan öka säkerheten är positivt. Men det får inte ersätta andra åtgärder som t ex förebyggande och uppsökande verksamhet av polis och socialtjänst”.

ANNONS

Torget i Älvsjö är en av de platser som föreslås.Foto: Pekka Pääkkö

Ett stort antal är också negativa, och menar att effekten är tveksam. Flera hänvisar till Brottsförebyggande rådet (Brå) som i en sammanställning av forskningsläget skriver att kameror har starkast brottsförebyggande effekt på parkeringsplatser.

I stadskärnor och utsatta bostadsområden är resultaten inte lika tydliga. Kameror är också mer effektivt mot egendomsbrott än våldsbrott, enligt Brå.

Bakgrunden till kameraförslaget i söderort är att Polisen ansökt om att få permanenta de 55 tillfälliga kameror som i juni sattes upp i Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Polisen arbetar just nu med runt 20 ärenden där filmer från kamerorna är viktigt bevismaterial och ett par fall har redan överlämnats till åklagare.

Men samtidigt visar det sig nu att droghandeln flyttat till nya platser som inte är kameraövervakade, såsom bostadsområden, mindre centrum och butiker. Polisen utesluter inte att fler kameror måste till.

– Droghandeln pågår framför mina ögon i min butik från lunchtid till stängning.  Jag känner mig maktlös, man vet inte vad de gör om man försöker ingripa, säger en näringsidkare i Rinkeby.

Hur ser då Johan Nilsson på den konsekvensen?

– Jag är medveten om att problemen säkerligen kommer att flytta, och det är naturligtvis inte alls bra. Men polisen i Järva har ändå bedömt att fördelarna överväger när man ansöker om att permanenta kamerorna, säger Johan Nilsson.

Stefan Johansson, ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd (S) är inte negativ till mer kameraövervakning i Älvsjö, men betonar att frågan bör hanteras i dialog med Polisen. Jessica Jormtun, ordförande i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd (MP) anser att det är polisens uppgift att avgöra om det ska finnas kameraövervakning.

Fakta

Här vill M ha kameraövervakning

1. Samtliga tunnelbanestationers in- och utgångar i riktning utåt (mot allmän plats).

2. Västertorp Centrum, Västertorpsplan (torget).

3.Västertorp, Västertorpsvägen vid södra tunnelbaneutgången mot gångvägen över motorvägen.

4. Fruängen Centrum, övre plan.

5. Fruängen Centrum, nedre plan mot kyrkan och mot Systembolaget och uttagsautomaten.

6. Fruängen, infartsparkeringen (vid gångtunneln och återvinningsstationen).

7. Fruängen, gången mellan infartsparkeringen och tunnelbanan.

8. Liljeholmen, Liljeholmstorget parkeringen.

9. Liljeholmen, Liljeholmstorget utanför McDonalds.

10. Liljeholmen, Nybohovshissen.

11. Liljeholmen, Trekantsparken (lekplatsen).

12. Älvsjö station, torget vid Coop och konditoriet

13. Älvsjö station, bussgatan

14. Älvsjö centrum, Lerkrogsparken

15. Älvsjö centrum, infartsparkeringen Herr Stens väg

 

Källa: Moderaterna
Fakta

Blandade åsikter på Facebook

”Jättebra, sätt upp kameror även i parker och gångvägar”

”Jättebra, sätt upp hur många ni vill, med rent mjöl i påsen, så har man inget att dölja, och fler brott kan lösas.”

”Jag ser det enbart som ett sätt för M att skapa en bild av att de bryr sig utan att behöva tillföra pengar till att ge en mening för ungdomar i förorten.”

”Jag är inte principiellt emot kameraövervakning men det är uppenbart att det är en balansgång mellan trygghet och integritet som vi måste diskutera. Står övervakningen och kostnaden för denna i proportion till brottsligheten?

”Skänker väl bara som högst falsk trygghet”

”Tror mer på patrullerande poliser o fler vuxna som rör sig ute etc. Det borde eftersträvas.”

 

 

Källa: Facebook
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.