ANNONS

Kameraövervakning får klartecken

Totalt åtta kameror kommer att sättas upp i Rinkeby och Tensta.
Totalt åtta kameror kommer att sättas upp i Rinkeby och Tensta.
Det står nu klart att polisen får sätta upp övervakningskameror i Tensta och Rinkeby. Detta sedan Högsta förvaltningsrätten valt att inte ta upp Datainspektionens överklagan.
ANNONS

Frågan om övervakningskameror i Rinkeby och Tensta har gått många turer innan ett slutgiltigt beslut har kunnat tas. Redan 2013 kom ansökan från polisen, men Datainspektionen har överklagat ärendet hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Kammarrättens beslut kvarstår

I och med att domstolen valde att inte ta upp ärendet, står Kammarrättens beslut kvar – polisen får klartecken att sätta upp övervakningskameror. Beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen kom den 29:e december enligt SVT Nyheter Stockholm.

– Jag hoppas att människor kommer känna sig tryggare med kameror uppsatta och att de både verkar brottsförebyggande och hjälper oss att klara upp fler brott. Nu kommer vi faktiskt ha filmmaterial att använda i rätten, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, till SVT Nyheter Stockholm.

Totalt åtta kameror

Beslutet innebär att polisen får rätt att ha kameraövervakning dygnet runt på flera platser i stadsdelarna. Mitt i har tidigare berättat att polisen vill sätta upp kameror på fyra platser i Rinkeby och fyra i Tensta. Däremot kommer kameraövervakningen, enligt Kammarrättens beslut, att begränsas till en tvåårig prövotid.

Från första början önskade polisen att införa kameraövervakning även vid pendeltågsstationen i Spånga, men de planerna ströks i ett tidigare skede.

ANNONS