Kameraövervakning kan införas på Tibblebadet

Tibblebadet kan få övervakningskameror. Företaget Medley har ansökt om att få sätta upp kameror i cafét och entrén.

Skälet är att man vill få stopp på småstölder ur skåpen.

Tibblebadet har haft problem med stölder från skåp. För att få stopp på dem vill Medley, som driver badet, införa kameraövervakning.

Hans Albrektsson är informationschef på Medley. Enligt honom ska kameraövervakningen, om den godkänns, fungera i brottsförebyggande syfte.

– Vi vill kunna identifiera personer som går in och ut ur anläggningarna för att motverka brott. Nu tror vi inte att kameraövervakning är den enda lösningen för att få slut på alla brott, så vår personal kommer inte att slappna av i andra avseenden, säger Hans Albrektsson.

Det senaste året har det pratats mycket om sexuella ofredanden på badhus, men enligt Hans Albrektsson har kameraövervakningen inget med det att göra.

– För vår del har detta inte någon direkt koppling till en ökning av sexuella ofredanden. En sådan ökning har vi inte sett generellt det senaste året. Däremot är det en fördel om personer enklare kan identifieras med hjälp av kameraövervakningen, säger han.

Den bilden bekräftas av Jonathan Lombard, platschef på Tibblebadet.

– Vi har inte haft några problem med ofredanden här, utan det är för att förhindra småstölder, säger han.

I ansökan skriver även Medley att det bara är särskild personal som kan se de inspelade filmerna. Bilderna ska också sparas i max en månad.

Det är inte bara på Tibblebadet som Medley ansökt om kameraövervakning. Det har även kommit in ansökningar från Mörbybadet i Danderyd, Söra simhall i Åkersberga, Sollentuna sim och sporthall, Vilundabadet i Upplands Väsby, Säby sim och sporthall i Rönninge, Skogåshallen och Näckenbadet i Nacka.

Än så länge har inte länsstyrelsen beslutat om kameraövervakningen ska godkännas eller inte på de simhallar som nu ansökt om det.

Harriet Schaffer Ullman är utredare på länsstyrelsen. Hon säger att det ska till starka skäl för att kameror på badhus ska tillåtas.

– Ett badhus där man vistas privat har ett relativt högt integritetsintresse. Man behöver starka skäl för övervakning där. Det kan falla olika ut beroende på vad som hänt där, säger hon.

Enligt ansökan finns kameraövervakning sedan tidigare på Tyresö Aquaarena, Vetlanda badhus samt på Stenkulla och Stigtomta träningscenter, som samtliga ägs av Medley.