ANNONS

Kameraövervakning i stationsområdet i Väsby

Väsby stationsområde
Området vid pendeltågsstationen.
Upplands Väsby kommun har fått tillstånd att tills vidare kameraövervaka stationsområdet. Syftet är främst att bekämpa brott men alla Väsbybor är inte helt med på bevakningståget.
ANNONS

Efter vinterns och vårens rån, ungdomsgäng som slåss och öppen droghandel satte polisen upp tillfälliga bevakningskameror i stationsområdet.

– Situationen runt Upplands Väsby station har på senare tid skapat en hel del otrygghet. Vi har haft och fortsätter att ha extra poliser i området och nu sätter vi också upp kameror både för att förebygga brott och bättre kunna utreda eventuella brott som sker. Det ska åter bli en plats där människor känner sig trygga och säkra, sade Emil Andersson, lokalpolisområdeschef till polisens hemsida.

Upplands Väsby kommun övervakar framöver

Förra året lämnade Upplands Väsby kommun in en ansökan om kameraövervakning till Datainspektionen. I ansökan redogjorde man för 112 brott begångna i stationsområdet.

Nyligen blev det klart att kommunen får tillstånd att tills vidare sätta upp övervakningskameror i stationsområdet, och kommunstyrelsens ordförande, Oskar Weinmar (M) var positiv till beskedet.

– Alla ska kunna känna sig säkra i kommunen oavsett plats och tid på dygnet. Självklart är det viktigt att värna Väsbybornas integritet, men efter de incidenter som varit tror jag att det finns en förståelse hos allmänheten för att vi vidtagit dessa åtgärder, säger Oskar Weinmar (M).

ANNONS

Väsbybornas åsikter går isär

Mitt i har frågat Väsbyborna vad de tycker om kameraövervakningen i stationsområdet. Åsikterna kring kommunens nya tillstånd från Datainspektionen går brett isär, men gemensamt för de allra flesta är att knappt någon vill medverka på bild.

Regionen vill också sätta upp kameror

Även Region Stockholm vill utöka kameraövervakningen vid Väsby station. Om ett nytt lagförslag blir verklighet vill trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) sätta upp live-kameror vid stationernas entréer.

– Det finns mycket bus som rör sig runt stationerna, och hotfulla stationer uppstår inte bara på själva stationen. Många känner sig otrygga på vägen till eller från dem, på gångvägen eller utanför entrén, säger Kristoffer Tamsons.

1. Vad tycker du om att kommunen fått tillstånd att kameraövervaka stationsområdet?

Lollo, 70, pensionär
– Med tanke på det som varit är det bra. Det är inte alltid lätt att ingripa själv eller ringa efter hjälp. Jag rör mig inte så mycket i centrum men mina barnbarn gör det.
Gabriela, 26, lärare
– Det suger. Det man försöker förhindra kommer bara flyttas till platser där det inte finns kameror. Jag går här på kvällarna och känner mig aldrig otrygg. Man måste jobba långsiktigt med mjuka metoder, om 50 år kommer de se på 2020 som att bevakningskameror var ett mode.
Alberto, 25, drifttekniker
– 100 procent bra. Om det händer något kan man se det.
Olivia, 48, läkare
– Jag gillar det inte, det är inte samma frihet men jag tror ändå att vi är övervakade hela tiden med mobilen. Det kanske är bra för ordningen, att folk sköter sig.
Hannele, 55, pensionär
– Det är jättebra, jag rör mig mycket i stationsområdet. Kamerorna är ett tecken på att det Sverige jag lärde känna inte finns kvar. Det pratas för lite om kristna värderingar.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.