ANNONS

Härifrån övervakar polisen stockholmarna i väst

Torgen i Tensta, Rinkeby och Husby ingår idag i Järvapolisens kameraövervakning
Torgen i Tensta, Rinkeby och Husby ingår idag i Järvapolisens kameraövervakning
Med hjälp av sina kameror har Järvapolisen lyckats utreda allt från parkeringssolyckor till mord och nästan 300 utredningar har de rörliga bilderna varit till hjälp. Men man ser också att gatulagningen istället förflyttas från torgen till andra platser.
ANNONS

Under 2017 sjösatte Stockholmspolisen sitt projekt med kameraövervakning och från nationellt håll utsåg man Järva som pilotområde. Nu har kamerorna varit på plats vid torgen i Rinkeby, Tensta och Husby i snart två år och från polisen siktar man på att utöka övervakningen.

Björn Forslind, som från ansvarar för polisens projektet i Järvaområdet, förklarar att man hittills är väldigt nöjda med resultatet.

– Vi ville ju utnyttja kamerorna maximalt och sätta in de de områden där dom verkligen kan ha betydelse.

Stoppar inte all brottslighet

De områden som polisen valt att satsa på i Järva var de mest brottsutsatta och från polisen tycker man att det nu skett en viss förbättring. Men samtidigt så förklarar man att vissa problem består och att kamerorna inte stoppar all brottslighet.

Gatulagningen har bytt skepnad, i stället för att man som tidigare sålt öppet på gator och torg så har handeln flyttat in i garage och trappuppgångar.

– Kamerorna innebär att man håller sig borta från centrumkärnan, där vi har riktat in bevakningen. Och fortfarande är det ju så att vi har problem med skjutningarna, det känner ju alla till, förklarar Björn Forslind.

Från ett rum i polishuset i Solna kan polisen i realtid övervaka vissa områden i Järva.

När man satte igång med videoövervakningen så var förhoppningen att det ska gynna polisens utredningar. Kamerorna sattes upp på torgen, som av polisen ansågs som strategiska platser, och är påslagna 24 timmar om dygnet. Nu ser man att handläggningstiderna för vissa utredningar minskat kraftigt, berättar Björn Forslind.

ANNONS

– Det här innebär att så fort det hänt något så har vi möjlighet att granska materialet och direkt lägga pusslet. Så vi har sett en stor effektivisering.

Hjulsta, Akalla och Kista kan inkluderas

Än så länge finns inga konkreta siffror på hur mycket brottsligheten kan ha minskat i Järva till följd av kameraövervakningen. Men hittills har man använt filmer från kamerorna i 298 förundersökningar sedan 2017. Björn Forslind tycker att det kan vara en fingervisning mot att kamerorna bidrar med trygghet.

– För om man inte anser att filmen har betydelse i en utredning så begär man inte ut den. Vi har lyckats klara upp allt från parkeringsskada till mord med hjälp av kamerorna.

Under tiden projektet pågått så har det tillkommit utökningar. Förutom torgen i Tensta, Rinkeby och Husby så har man inkluderat Risingeplan i Tensta. Tillståndet med kamerorna i Järva sträcker sig över fem år.

2022 måste polisen ansöka på nytt om man vill fortsätta men övervakningen men redan nu tittar man på hur man kan expandera, både de befintliga området men även på fler adresser i Järva.

– Det här började som ett pilotprojekt, men avsikten har hela tiden varit att det ska bli permanent kameraövervakning. Inget är bestämt, men vi tittar nu på om vi ska ansöka för Hjulsta, Akalla och Kista.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.