ANNONS

Kameror sätts upp i Jordbro – efter inrikesministerns besök

Mikael Damberg. Jordbro.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Haninges lokalpolischef är överens – övervakningskameror kommer att sättas upp.
Polisen sätter upp övervakningskameror i Jordbro.
Beskedet kommer efter att inrikesminister Mikael Damberg (S) och Haninges lokalpolischef träffats i Haninge.
– Det är oerhört viktigt att man vågar anmäla, säger Mikael Damberg till Mitt i.
ANNONS

Artikeln har uppdaterats.

Mikael Damberg träffade under måndagen lokalpolischefen Daniel Edlund i Haninge. Detta efter att den utsatta frisersalongen i Jordbro centrum utsatts för en andra attack med ny skadegörelse som följd.

– Jag fick en kort lägesbild av situationen i Jordbro. Polisen har redogjort för mig att man tar frågorna på allvar och har en ökad polisnärvaro. Det är oerhört viktigt att man vågar anmäla när man utsätts för hot och utpressning, säger Mikael Damberg till Mitt i på tisdagen.

Vid årsskiftet försvinner tillståndskravet för polisen att sätta upp fler kameror

Inrikesminister Mikael Damberg (S)

Mikael Damberg har träffat polisen i Haninge under måndagen.

Mikael Damberg har träffat polisen i Haninge under måndagen.

Övervakning under hösten

Till årsskiftet försvinner tillståndskravet för polisen att sätta upp fler övervakningskameror.

Kravet om just övervakningskameror i Jordbro centrum kom Moderaterna i Haninge med i förra veckan, och Haninges lokalpolischef Daniel Edlund säger efter mötet med Mikael Damberg att nya övervakningskameror är på väg upp i Haninge.

Redan under hösten.

ANNONS

– Jag bedömer att vi kommer kunna utöka våra möjligheter att sätta upp kameror i lokalpolisområdet, självklart också i Jordbro, och jag hoppas att det kan ske tidigare än 1 januari, säger Daniel Edlund.

Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge-Nynäshamn.

Haninges lokalpolisområdeschef, Daniel Edlund.

Två män dömda

Samtidigt fortsätter skadegörelsen mot den nu stängda frisörsalongen. Under måndagskvällen, efter att Mikael Damberg lämnat Haninge, krossades en ny ruta till salongen.

Två 20-åriga män har sedan tidigare dömts för utpressningsförsök och olaga hot mot de två verksamma frisörerna, Masih och Wahid.

20-åringarna har dömts till tre månaders fängelse respektive skyddstillsyn, men hot och attacker har alltså fortsatt efter domarna.

– Vi har hittills skärpt ett 30-tal straff och kommer fortsätta med fler straffskärpningar. Vid årsskiftet försvinner tillståndskravet för polisen att sätta upp fler kameror. I dag, tisdag, presenterade jag också ett förslag om att polisen ska få tillgång till krypterad information vilket många kriminella använder sig av, säger Mikael Damberg.

Vi riktar just nu mycket av våra yttre polisresurser till Jordbro

Daniel Edlund, lokalpolischef i Haninge

Fakta

Haninge – en segregerad ort

Kommundelar som Vega, Dalarö och Vendelsömalm upplevs som tryggare för varje år som går enligt Haninges trygghetsmätningar där invånarna själva lämnar svarar. Kommunens så kallade trygghetsindex mellan 2014 och 2018 förbättras också.

Men på andra håll i orten är det inte lika tryggt. Jordbroborna anser enligt trygghetsmätningarna att de bråkiga ungdomsgängen i centrum numera blivit ett ”mycket påtagligt problem”.

Haninge är likt Huddinge och Botkyrka bland de Stockholmskommuner med flest våldsbrott per invånare, men det senaste helåret har antalet anmälda våldsbrott i Haninge minskat trots att befolkningen ökat fort under samma period.

Brott mot andra personer, som misshandelsfall, har dessutom vikande siffror i Haninge över de senaste tre helåren, enligt BRÅ:s statistik.

Däremot syns hittills under 2019 en ökning av förmögenhetsbrott, som stölder och rån, samt specialstraffrättsliga brott som trafikbrott och narkotikabrott.

Polisen i Haninge meddelade också i våras att ungdomsrånen under en period i början av året i Haninge låg på en högre nivå än någonsin tidigare sett till antalet anmälningar.

– Regeringen kommer fortsätta ge polisen bättre verktyg i form av sänkta krav för hemlig rumsavlyssning och göra det enklare att göra husrannsakan kopplat till allvarlig och gängrelaterad brottslighet, säger Mikael Damberg.

Han nämner också att satsningarna på skolor och socialtjänst i utsatta områden, som Jordbro, ska fortsätta för att bryta nyrekryteringen till gängen.

– Det kommer inte att gå över en natt, men med beslutsamhet och uthållighet ska vi vända utvecklingen.

Hans besked efter mötet med polisen i Haninge är att tryggheten i Sverige ska öka.

– Satsningen på 10 000 fler anställda inom polisen till år 2024 ska märkas i hela landet, även i Jordbro, säger Mikael Damberg.

Samtliga 25 rutor har slagits sönder frisersalongen i Jordbro som sedan tidigare utsatts för hot.

Samtliga 25 rutor har slagits sönder frisersalongen i Jordbro som sedan tidigare utsatts för hot.

Riktar yttre resurser till Jordbro

Några nya fast placerade poliser är dock inte på gång till Jordbro just nu.

– Men vi riktar just nu mycket av våra yttre polisresurser till Jordbro, när de inte måste fokusera på annat, säger lokalpolischef Daniel Edlund.

Har fler näringsidkare i Jordbro hört av sig till er om hot?

– Det är nog för tidigt att säga, säger Daniel Edlund.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.