ANNONS

Kameror till Östberga – men inga vakter

Östberga
Stadselen vill ha övervakningskameror vid torget i Östbergahöjden.
Stadsdelsnämnden beslutar ikväll om en rad åtgärder som ska öka tryggheten i Östberga, däribland att ansöka om övervakningskameror.
Men några trygghetsvakter blir det inte.
ANNONS

Som Mitt i tidigare berättat om har den politiska majoriteten i stadsdelen föreslagit att man skyndsamt ska ansöka om kameraövervakning vid torget i Östbergahöjden. De röd-grön-rosa har lagt en skrivelse med förslag på en rad åtgärder för att öka tryggheten i området. Liberalerna har å sin sida föreslagit att stadsdelen bör pröva trygghetsvakter i området.

Östberga kan få kameror efter skjutningen

Förvaltningen har besvarat skrivelserna och ärendet är uppe på stadsdelsnämnden ikväll.

Förvaltningen konstaterar att de anlagda bilbränderna har minskat, men att det regelbundet krossas fönsterrutor på centrumhuset. ”Utöver det förekommer grov våldsbrottslighet i området. Rädslan för att vittna om man råkar bevittna brott är utbredd i området. Den grova brottsligheten innebär att ett flertal skjutningar har skett de senaste tre åren.” står det i tjänsteutlåtandet.

Östberga – plötsligt i centrum av debatten

Förvaltningen delar bilden att stadsdelen bör ansöka om kameraövervakning. Den sociala insatsgruppen som arbetar med att ge stöd till personer som vill lämna en kriminell livsstil ska stärkas, liksom Fryshusets verksamhet som arbetar med de frågorna. Fältassistenterna planerar ett utökat samarbete med Östbergaskolan. Förtroendevalda politiker har bjudits in till möte med bostadsrättsägarnas förening.

Det finns en akut situation i Östberga och den löser man inte med ett allaktivitetshus och diskussioner mellan olika grupperingar.

ANNONS
Peter Backlund (L).

”Vakterna skulle kunna cirkulera i stadsdelen”

Däremot anser förvaltningen inte att man ska inleda försöksverksamhet med trygghetsvakter, som Liberalerna föreslår. Förvaltningen gör bedömningen att det inte är en lämplig åtgärd då problem med skjutningar mellan personer involverade i grov kriminalitet främst är en uppgift för polis och rättsväsende att hantera.

Liberalerna kräver trygghetsvakter i Östberga

– Vi tycker ändå att man ska pröva det och se hur det fungerar. Det finns en akut situation i Östberga och den löser man inte med ett allaktivitetshus och diskussioner mellan olika grupperingar. Det är bra förslag, men man måste också göra kortsiktiga åtgärder, säger Peter Backlund (L), ledamot i stadsdelsnämnden.

Han påpekar att vakterna skulle vara ett komplement till polisen.

– Vi får indikationer på att människor inte tycker att det är så trevligt att gå på torget på kvällen. Man kan tänka sig att vakterna vandrar runt i området och pratar med folk och gör sig kända. Vi tänker att de kanske skulle kunna cirkulera runt i stadsdelen. I Dalen har det ju också varit viss oro, till exempel, säger Peter Backlund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.