ANNONS

Kameror ska övervaka gator och torg

skylt om kameraövervakning
I sommar tror polischefen Erik Åkerlund att det kommer upp kameror på några platser.
Alby och Fittja finns med på polisens nya lista över särskilt utsatta områden i Sverige.
Men det betyder inte att brottsligheten blivit värre här enligt polisen som ser goda tendenser och flaggar för att övervakningskameror kan sättas upp i norra Botkyrka.
ANNONS

I början av veckan avslöjade DN att polisens lista över särskilt utsatta områden i Sverige har utökats med nya orter. Nya orter på listan är bland andra Alby och Fittja i Botkyrka. Men Alby och Fittja har hela tiden funnits med i Mareld som är polisens särskilda satsning mot organiserad brottslighet berättar lokalpolisområdeschefen Erik Åkerlund.

– Från början stod det bara Hallunda/Norsborg på listan, men beslutet ändrades den 8 januari 2016 till att omfatta hela norra Botkyrka. Sedan har vi lokalt arbetat för att det ska göras skillnad på orterna i norra Botkyrka vilket nu skett. Det gör det lättare i kommunikationen med till exempel nationella operativa avdelningen eller andra myndigheter, säger Erik Åkerlund.

Erik Åkerlund.

Listan innebär inte att det blivit sämre i Alby och Fittja säger polisen. Enligt Erik Åkerlund finns goda tendenser efter att Botkyrkapolisen fått mer personal som också är lokalpoliser med kännedom om både orter och personer.

Många narkotikabeslag

Framförallt är det i Fittja polisen satsat sedan 2016.

– Mest markant i Fittja har varit öppen droghandel med koppling till organiserad brottslighet. Vi har i satsningen gjort många narkotikabeslag och i samband med det också andra beslag som kostat för de kriminella att bli av med, det kan till exempel vara en dyr klocka.

ANNONS

”Folk berättar för oss”

Satsningen har lett till att anmälningarna om narkotikabrott har ökat, men att den kurvan pekar uppåt ska leda till positiva effekter i förlängningen genom att antalet våldsbrott går ned. Erik Åkerlund upplever också att polisen fått ökat förtroende.

– Folk berättar för oss när det händer saker, säger lokalpolischefen.

Kameror på gång

Polisen gör nu också en inventering över allmänna platser (gator och torg) där det kan komma kameraövervakning.

– Det är på platser där vi ser problem. Vi tittar just nu på ställen i Fittja och Alby. Kameror kommer sannolikt upp under sommaren, säger han.

På orter i Järva som också ingår i Mareld-satsningen har kameror redan kommit upp på vissa platser.

Fler poliser

I DN:s artikel stod också att polisen haft problem att få tillräckligt med personal till satsningen Mareld som sker i Rinkeby/Tensta, Husby, Södertälje och Botkyrka. Gunnar Appelgren som är samordnare för Mareld berättar dock att Botkyrka lyckats bäst i personalfrågan.

– Det är Botkyrka som lyckats bäst i rekryteringen och de har också haft färre poliser som försvunnit iväg till andra tjänster, säger Gunnar Appelgren.

I februari i år hade Botkyrka 145 lokalpoliser. I år är det tänkt att siffran ska komma upp i 170.

– Under 1,5 – 2 år nu har vi sett en stabil resursökning säger Erik Åkerlund.