ANNONS

200 kameror mot våld och hot i vården

Flera av länets sjukhus och vårdcentraler kan bli kameraövervakade.
Flera av länets sjukhus och vårdcentraler kan bli kameraövervakade.
Nu vill Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset samt flera vårdcentraler och närakuter sätta upp övervakningskameror.
ANNONS

Nu får Datainspektionen att göra: Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus ansöker om att få sätta upp kameror. Även vårdcentraler och närakuter kommer att skicka in ansökningar.

Detta sedan hot och våld blivit vanligare, framför allt vid akutmottagningarna, enligt företrädare för Region Stockholm (landstinget). Medarbetarenkäter visar också att vårdpersonal känner sig otrygga på jobbet.

– Ingen ska vara rädd för att åka till akuten. Ingen ska heller vara rädd att arbeta på akuten. I Region Stockholm använder vi därför alla de verktyg som vi förfogar över och som lagen tillåter, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

Totalt kan Datainspektionen räkna med ansökningar om över 200 kameror. Men om Svenonius får som hon vill avskaffas tillståndsplikten för övervakningskameror i vården.

– När otryggheten tar ett steg framåt kan inte säkerheten på våra sjukhus ta ett steg tillbaka. Regeringen måste ta bort tillståndsplikten och möjliggöra för oss att sätta upp kameror där vi ser att det finns ett behov, säger hon.

ANNONS

Tidigare i år kom en dom i kammarrätten där Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg fick rätt att övervaka korridorerna vid två intensivvårdsavdelningar med kameror.

Men sjukhuset får bara titta på bilderna i realtid, de får inte spelas in eller sparas, något som gör att de inte kan användas vid till exempel brottsutredningar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.