ANNONS

Kamerorna fällde våldtäktsmannen

En man i 50-årsåldern misshandlade en 16-årig ungdom intill Västerhaninge station.
Personalen hade gått och biljetthallen skulle vara låst – men något gick fel. En kvinna våldtogs av en man i 30-årsåldern.

Förövaren har nu dömts till 2,5 års fängelse.
ANNONS

Hur kunde det hända? Den frågan ställer sig både polisen och SL efter våldtäkten på Västerhaninge pendeltågsstation i mitten av november.

Förövaren har nu dömts till två och ett halvt års fängelse.

Mannen i 30-årsåldern, obekant med kvinnan sedan tidigare, kom tillsammans med kvinnan och två andra män in i den lilla biljetthallen en stund efter klockan två på natten. Männen skulle hjälpa henne att ringa efter en taxi hem, men efter en stund lämnades 30-åringen och kvinnan kvar ensamma i hallen.

Plötsligt knuffade mannen in kvinnan i ett hörn och hon hamnade sedan på golvet. Mannen drog därefter av henne kläderna.

När kvinnan försökte freda sig, svarade 30-åringen med flera snabba knytnävsslag mot hennes ansikte.

Det enligt tingsrätten utdragna övergreppet avbröts först när en annan man gick förbi på perrongen och såg vad som hände. 30-åringen gick då ut och försökte svinga mot mannen, men missade. Därefter försvann 30-åringen.

Den hjälplösa kvinnan låg kvar, blodig och halvt utan kläder när polisen kom.

Våldtäkten fångades av övervakningskameror. Det var helt avgörande, enligt polisens utredare.

– Jag tror inte vi fick några larmsamtal vid tidpunkten från vare sig väktare eller allmänhet om vad som hände, säger Hesam Akbari, informationsansvarig vid Södertörnspolisen.

ANNONS

SL kan inte förklara hur övergreppet kunde äga rum. Personalen i biljettkontoret slutar sina arbetspass mellan 02.20 och 02.30 – precis när övergreppet började – och därefter ska väktare låsa biljetthallen.

– Jag vet inte hur det kunde vara personer där inne, kuren ska vara låst när expeditionen är stängd. I princip ska allt som går att låsa vara låst när det inte går trafik, säger Karin Crawford, pressekreterare på SL.

Polisens utredare menar att våldtäkten även sticker ut med tanke på årstiden.

– Samtidigt finns det narkotika, alkohol och mycket människor på stationen. Ordningsvakter är här ofta och videoövervakning finns, det är tyvärr svårt att göra mycket mer för att förebygga våldtäkter, säger Hesam Akbari.

– En mycket ovanlig överfalls­våldtäkt, säger åklagare Charlotta Stege Unger.

Mannens advokat överklagade i förra veckan domen till hovrätten.

Våldtäkten skedde natten till lördagen den 18 november inne i den lilla kombinerade biljett- och vänthallen vid perrongen.

Fakta

Är det osäkert på stationen och vid centrum i Västerhaninge?

Madeleine Qvarforth: ”Ja, väldigt. Det har hänt så mycket våldsamheter här så jag är bara här när jag verkligen måste. I dag bor bara min bror kvar och han har själv blivit misshandlad här.”

Lollo Melin: ”Det är mycket ungdomar som håller till här kvälls- och nattid, men jag tycker inte att det händer fler eller värre händelser här än på andra ställen. Jag har aldrig sett något riktigt illa och jag är här ofta.”

Frida Franke: ”Ja, det har varit både våldtäkter och överfall här tidigare. Polisen i Haninge borde göra mer i jakten på förövarna. Man ska inte behöva vara rädd för sådant. Att förövarna grips är ett första steg.”

Rolf Wahlberg: ”Både ja och nej. Jag är bara här dagtid och kan väl säga att de skräniga alkoholisterna har blivit allt fler på stationen, men samtidigt syns polisen oftare än förut.”