Kamil äger åter sin kapade Volvo

Kamil Erdenoglu äger sin bil igen.

Transportstyrelsen upphäver den misstänkte tjuvens ägarbyte.

Kamil är glad men också arg. Han måste betala 500 kronor medan tjuven går fri.

Lokaltidningen Mitt i skrev om Kamil Erdenoglu ovanliga sits i april. Hans Volvos registreringsbevis hade stulits vid ett inbrott i bilen och med hjälp av registreringsbeviset kunde en annan person skriva över bilen på sig själv.

För två veckor sedan upphävde dock Transportstyrelsen den misstänkta tjuvens ägarbyte. Vid två tillfällen har Transportstyrelsen bett mannen som skrivit över bilen på sig att höra av sig men inte fått svar. Därmed upphävdes ägarbytet.

– Det är för mycket som talar för att det inte är ett riktigt ägarbyte, säger Transportstyrelsens utredare Thomas Alm.

För Kamil Erdenoglus grusas glädjen av att han måste betala såväl skatt som försäkring för tiden som han inte kunde använda bilen, sammanlagt minst 540 kronor.

– Jag känner mig straffad, jag måste betala trots att jag inte rört bilen. Det är konstigt. Jag kan förstå att det är en speciell situation men ska jag straffas för det? Det här känns dumt, tjuven går fri, säger Kamil.

Thomas Alm på Transportstyrelsen säger att det är en speciell händelse men att Kamil kunde ha sluppit kostnaderna genom att ställa av bilen, trots att bilen formellt tillhörde en annan person.

– Han kunde ha sagt att han ville ställa av bilen så hade vi tagit med det i vår utredning. Vi kanske kunde ha varit ännu mer tydliga med att förklara det för honom, säger Thomas Alm.

Polisen har tidigare lagt ner Kamils anmälan av stölden av registreringsbeviset. Motiveringen är att personen som registreringsbeviset står på inte behöver vara den som begått stölden eller urkundsförfalskningen.

– Det man kan påpeka för bilägare är att aldrig ha del två av registreringsbeviset i bilen, säger Thomas Alm.

Mitt i 16 april 2013.