ANNONS

Kamp mot ungas rökning

Rökning perrong
Sedan i förra veckan får inga ungdomar röka utanför Sundbybergs fritidsgårdar. Om någon bryter förbudet ringer personalen hem till föräldrarna.
Rökningen bland unga i Sundbyberg har ökat. Ungefär var fjärde elev i nian röker.

Nu ska fritidsgårdarna bli tuffare i kampen mot cigaretterna.
ANNONS

Tidigare har det varit okej både för personal och ungdomar att snusa på fritidsgårdarna, och ungdomar har tillåtits att röka utanför entrén. Nu blir det tuffare tag. Om personalen ser någon som röker ska de sedan förra veckan ringa hem till den personens föräldrar.

Föreståndaren Anki Carlsson tror att det kommer att få effekt.

– Många är rädda att deras föräldrar får veta att de röker. Jag tror att vi kommer att få några att sluta. Många har nog tänkt att de ska sluta och det här ger dem en anledning, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i besöker fritidsgården Stationen sitter ungdomar och pratar i sofforna i mitten av det stora rummet. Under lysrören spelar några biljard samtidigt som andra sitter vid datorerna i ett hörn.

Många besökare har blåst i fritidsgårdens Smokerlyzer som finns vid kafédisken. Apparaten mäter utandningsluften och visar hur rökningen påverkat ens lungor.

Rädslan för att öppet prata om sina rökvanor är tydlig. Ingen av tonåringarna vill vara med på bild.

En 18-årig tjej sitter på disken och pratar med några kompisar. Hon berättar att hon röker i genomsnitt ett halvt paket om dagen, och att hon började i 13-årsåldern.

– Det är bland det dummaste som jag har gjort. Jag ser egentligen ingen mening med det. Det är jobbigt att slösa sina pengar på cigg.

När hon blåste visade Smokerlyzerns resultat att hon är nikotinberoende. Ändå är hon inte motiverad till att sluta.

ANNONS

– Jag kanske kommer på andra tankar om jag drabbas av en sjukdom. Då kommer jag förhoppningsvis att sluta.

En 15-årig kille berättar att han har rökt i två och ett halvt år.

– Det är skönt att röka. När du är stressad är det skönt att ta en cigg, säger han.

Argumentet är det är hälsofarligt biter inte på honom.

– Jag kommer ändå att dö någon gång så det spelar ingen roll.

Enligt undersökningen Stockholmsenkäten röker eller snusar 26 procent av Sundbybergs elever i årskurs nio, och 40 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet. Tendensen i Sundbyberg, liksom i länet, är att rökningen bland unga har ökat något sedan 2006.

Vuxnas rökning har däremot minskat på senare år. En undersökning från 2009 visade att det är ungefär 12 procent av Sveriges vuxna befolkning som röker.

– Man har jobbat mot vuxnas tobaksanvändning. Man har infört rökförbud på krogen och det har funkat bra. Men man har inte fokuserat lika mycket på att skapa rökfria miljöer för ungdomar, säger Karin Hägglund, folkhälso­planerare i Sundbybergs stad.

Trots att det är olagligt att röka på skolgårdar är det vanligt förekommande. Länsstyrelsen kontrollerade åtta gymnasieskolgårdar i länet våren 2011 och på alla röktes det. På de flesta skolgårdarna fanns det även särskilda rökplatser och askkoppar.

– Jag tror på att skapa rökfria miljöer för unga. Det är viktigt att de som jobbar med barn och ungdomar är bra förebilder. Vi måste också jobba med tillgängligheten, butikspersonal ska kolla leg och inte sälja till minderåriga, säger Karin Hägglund.

När du är stressad är det skönt att ta en cigg.

Fakta

16 000 under 18 år börjar röka årligen

Den årliga cigarettförsäljningen nådde en topp i Sverige 1976 med 1 800 cigaretter per person över 15 år. Sedan dess har försäljningen mer än halverats.

Ungefär 16 000 personer under 18 år börjar röka i Sverige varje år. En knapp miljon människor i Sverige röker dagligen och lika många är feströkare.

Långvarig rökning leder ofta till allvarliga sjukdomar. Tobaksbruk är den största enskilda orsaken till sjukdom och förtida död.

Källa: Tobaksfakta, Landstinget och centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Den årliga cigarettförsäljningen nådde en topp i Sverige 1976 med 1 800 cigaretter per person över 15 år. Sedan dess har försäljningen mer än halverats.

Ungefär 16 000 personer under 18 år börjar röka i Sverige varje år. En knapp miljon människor i Sverige röker dagligen och lika många är feströkare.

Långvarig rökning leder ofta till allvarliga sjukdomar. Tobaksbruk är den största enskilda orsaken till sjukdom och förtida död.

Källa: Tobaksfakta, Landstinget och CAN (centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.