ANNONS

Ny kampanj ska få Danderyd att tänka rätt om fett

Korv, matfett, fett, Danderyd
Torka gärna av stekpannan med ett papper och släng i soporna istället för att hälla ut fettet i vasken.
Att få fettproppar i avloppsrören kan bli dyrt. Det kan leda till översvämningar. För att slippa det finns några enkla tips hur du enkelt kan bli av med ditt överblivna matfett.
ANNONS

Regel nummer ett – häll inte ut överblivet fett i avloppet. I alla fall om du inte vill ha stopp i rören.

Många häller fett och olja ut i avloppet vilket bildar fettproppar i ledningarna. Nu vill Käppala och Danderyds kommun uppmärksamma på det växande problemet som kan bli väldigt dyrt i längden och leda till översvämningar i villor och fastigheter.

– Fett är i princip som flytande stearin – så fort det blir kallt så stelnar det och skapar stopp i rören. Gör man detta om och om igen så byggs fettlagret i avloppssystemet på och till slut blir det helt enkelt stopp, säger Anne-Lotte Kudurzis som jobbar med VA och abonnemang på Tekniska kontoret till Danderyds hemsida.

Mellan tio och femton stopp åtgärdas i Danderyd varje år. Detta till en kostnad på flera hundratusen kronor. Stoppen orsakas i stor grad av fettklumpar, något som enkelt går att förhindra.

Så minskar du risken för fettproppar i avloppet

Det enklaste sättet är att se till att fettet inte hamnar i avloppet. Till exempel är det bra att torka av fettet från stekpannan och slänga pappret i hushållssoporna.

Är det mycket fett är det bäst att hälla det i en plastflaska och sedan lämna in den till mobila återvinningscentralen eller lägga i restavfallet hemma.

Under kommunen och Käppalas kampanj kan man hämta en fett-tratt i Information Danderyd i Mörby Centrum. Den är gratis och skruvas fast på plastflaskan för att minska risken till spill.

Danderyd bra på att sortera matrester – men missar tufft mål

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.