Kampanj stoppad efter kritikerstorm

Man på bild i Väsby Centrum
Oppositionspolitikern Leif Berglund (S) är kritisk till PR-kampanjen och tycker att pengarna hade kunnat användas till viktigare ändamål.
I söndags skulle Alliansens politiker ha över­raskat Väsbyborna med att tacka dem på stan och samtidigt berätta vart skattepengarna går.

Men allt ställdes in sedan Lokaltidningen Mitt i uppmärksammat att ­oppositionen inte bjudits in i tid.

Kaffe, bullar och ballonger till barn. Det skulle kommunpolitikerna ha bjudit Väsbyborna på vid Väsby centrum i söndags. Allt skulle bli en överraskning och därför valde kommunen att inte gå ut med någon information om eventet.

Men sent på torsdagseftermiddagen ställdes allt in.

Orsaken var att tidningen satt ljuset på att det faktum att oppositionspolitikerna Leif Berglund (S) och Lars Valtersson (MP) inte blev inbjudna att delta förrän på onsdagen, och med så kort varsel kunde ingen av dem medverka.

Ulla Blücher (V) hade då inte fått någon inbjudan alls utan fick höra talas om kampanjen först när tidningen ringde upp henne.

Alliansens fyra gruppledare hade däremot fått information redan en vecka tidigare och hade därför samtliga kunnat planera in det i kalendern och tacka ja till medverkan.

Oppositionens politiker riktade skarp kritik mot kampanjen som de ansåg vara reklam för Alliansen och anklagade kommunens kommunikationsavdelning för att använda skattepengar för parti­politiska syften.

– Det är ofta det sker på det här sättet från kommunens informationsavdelning. Det planeras stora kampanjer och helt plötsligt, när det börjar osa lite katt om det, så bjuder man in oppositionen för att vara på den säkra sidan, säger ­oppositionsrådet Leif Berglund (S).

Även Lars Valtersson (MP) var kritisk.

– Kampanjen kommer samtidigt som Alliansen presenterar en budget med ingenting och då var de kanske tvungna att göra något annat. Det är en politisk kampanj och då tycker jag att de politiska partierna ska betala för det.

Politikernas kaffebjudning var tänkt som en del av den pågående kampanjen ”Tack för din insats” som bland annat märks av genom tackbudskap som satts upp kommunala byggnader. Idén är att tacka kommuninvånarna och samtidigt berätta vart skattepengarna går.

Det var kommunens kommunikationsstrateg Johannes Wikman, en av initiativtagare till kampanjen, som på torsdagen gick ut med att eventet ställts in.

– Vi ställer in eftersom alla politiker inte har fått samma förutsättningar att delta. Det är en miss från informationssidan, säger ­Johannes Wikman som bestämt tillbakavisar kritiken om en politisk kampanj.

– Det här är ett initiativ från informationssidan. I det här fallet skulle politikerna ha representerat kommunen och inte sina partier.

Per-Erik Kanström (M) tycker att det var rätt att ställa in och ­håller med om att informationen till oppositionen varit för dålig.

– När vi i Alliansen träffade varandra på torsdagen kom vi överens om att det vore bättre om vi inte medverkade eftersom alla inte blev inbjudna på rätt sätt. Då skulle det bara bli fel fokus.

Kampanjen, som nu fått en minst sagt dålig start, har utformats i samarbete med en extern kommunikationsbyrå. Notan på 76 500 kronor får skattebetalarna stå för, något som även det har retat upp oppositionen.

– Till sådana här saker verkar det finnas hur mycket pengar som helst, men till andra viktiga saker saknas det pengar. Det här hade kunnat gå till barnen i skolan och till de äldre, tycker Leif Berglund och får medhåll av Ulla Blücher.

– Jag tror inte att det här är populärt bland de som bor här i Väsby. Folk vill ha något annat än bullar och affischer, säger hon.

Folk vill ha något annat än bullar och ­affischer.Ulla Blücher (V) om kampanjkostnaden

Fakta

Det här är ”Tack för din insats”

Kampanjbudskapet kommer att synas på olika reklamytor samt på kommunala byggnader.

Den anlitade konsultfirman har kostat 900 kronor i timmen och fakturerat för 68 timmar och sammanlagt 76 500 kronor.

Kampanjen har planerats under en längre tid. Fakturan skickades till kommunen den 5 april i år.

Om och i så fall när politikerna ska ut och möta invånarna är oklart.

Källa: Upplands Väsby kommun