Kampanjdag mot miljöfarliga räkor

På lördag är det Anti Scampidagen.

Naturskyddsföreningen står bakom initiativet för att uppmärksamma de miljöproblem som jätteräkorna orsakar.

– Jätteräkor är en väldigt dålig produkt, säger projektledare Sara Tynnerson.

Jätteräkan, eller tigerräkan som den också kallas, är en omdiskuterad produkt. Sedan flera år tillbaka driver Naturskyddsföreningen kampanjen Anti scampi för att försäljningen i Sverige ska upphöra.

– Odlingen av jätteräkor sker på ett miljövidrigt sätt och bidrar till miljöförstöring. Det förgiftar vatten och skapar problem med mänskliga rättigheter, säger Sara Tynnerson på Naturskyddsföreningen.

För att anlägga odlingar är det vanligt att mangrove skövlas. Det innebär ofta också att de som bor i området blir av med mark.

– Det är oftast de fattigaste som drabbas hårdast och samtidigt är det ett problem som det är lätt att göra någonting åt, säger Sara Tynnerson.

I Väsby centrum är det fortfarande lätt att få tag på jätteräkan. Flera lunchrestauranger säljer räkan. På restaurang Tiger Thai ingår den i nästan alla fiskrätter.

– Tigerräkan ingår i thaimat och jag har aldrig hört några klagomål, säger Mahir Baran som driver restaurangen.

Han har inga planer på att ta bort den kontroversiella produkten i maten.

– Då skulle jag vara tvungen att förändra hela konceptet, konstaterar han.

– Jag köper in produkten men jag tycker det är leverantörerna som ska tänka på det här.

På lördag kommer medlemmar ur Naturskyddsföreningen att besöka restauranger och handlare som säljer jätteräkor för att övertyga dem om att upphöra med sin försäljning.

Fakta

Jätteräka eller tigerräka

Jätteräkor säljs också under namnen kungsräka och tigerräka.

Miljömärkta jätteräkor bär MSC-märkning. De är vildfångade, inte odlade.

Thailand, Kina, Vietnamn, Indien och Bangladesh är några av de länder med störst produktion.

Coop, Hemköp och Willys har valt att helt plocka bort jätteräkorna ur sortimentet.

Källa: Naturskydds­föreningen