Han kämpar för högre bänkar i Täby Centrum

Beril Olsson kämpar för att Täby Centrum skall anpassacentrumets bänkar för äldre.
Det behöver inte vara dyra möbler, säger Bertil Olsson. Så länge de är någorlunda höga och har armstöd fungerar det med en vanlig stol.
Bertil Olsson bor i Täby, och skulle gärna handla i Täby Centrum med sin fru. Men om hon sätter sig på de låga bänkarna kommer hon inte upp. Nu har han bett centrumledningen om högre bänkar med armstöd i över två år, utan framgång.

När Bertil Olsson och hans fru ska ut och göra ärenden åker de hellre till Mall of Scandinavia. Trots att de bor i Skarpäng, i Täby.

– I två och ett halvt år har jag hållit på att tjata för att få högre bänkar. Min fru har inte en chans att sätta sig, för hon kommer inte upp, säger Bertil Olsson.

”Jag får gå här själv för det mesta”

Under en eftermiddag ger han en rundvandring och visar upp några av Täby Centrums bänkar, och förklarar varför de inte passar för äldre med sittsvårigheter. I synnerhet hans fru som opererat båda höfterna.

Det är två saker som ställer till det, säger han.

Bänkarnas låga höjd, och att det saknas armstöd.

– Jag hade gärna sett att man hade kunnat gå här, men det blir jag som får gå här själv för det mesta. För min fru vill inte följa med, säger han.

Fler håller med

Han visar upp låga tygsoffor, låga fåtöljer, låga träbänkar, och en låg lädersoffa han kallar ”liggsoffa”, som är runt 40 centimeter hög.

Ingen är anpassad för att äldre ska ha det lätt att sitta, säger han.

Flera vi pratar med inne i centrum håller med. De säger att bänkarna är för låga, och att det vore bra om de var högre.

Beril Olsson kämpar för att Täby Centrum skall anpassacentrumets bänkar för äldre.

”Det är den här höjden på dem nästan över allt, och du vet, det här kommer inte min fru upp ur.” säger Bertil Olsson. Foto: Stefan Källstigen

– Det krävs inga speciella möbler egentligen, du kan gå och köpa såna med armstöd på Ikea, det behöver inte kosta mer än 500 kronor, säger Bertil Olsson.

Till slut så ledsnar man.

Bertil Olsson

I två och ett halvt år har han ringt, sagt till i receptionen, och till och med kontaktat en stor butiksaktör i centrum för att få dem att ligga på centrumledningen.

Men utan att få något klart besked om något ska göras, eller vad.

– ”Jag ska notera det” har de sagt i receptionen, sen händer det ingenting.

Ändå har han fortsatt stämma av någon gång i månaden, eller varannan månad, för att se vad som händer.

– Men till slut så ledsnar man, säger han.

Ser över sittytorna

Fastigheten ägs av Unibail-Rodamco-Westfield, och Mitt i kontaktar centrumledningen för att fråga om de har planer på att se över bänkarna, och hur de ser på utbudet idag.

I svaret kommer det nyheter.

De säger att det pågår ett större projekt för att se över samtliga sittytor och uppdatera både design, funktion, och koncept – och att det redan finns höga bänkar.

– I centrum finns många olika sittgrupper, bänkar och lounger. Det finns en variation på både utseende och funktion då våra besökare har olika behov och önskemål. Till exempel finns det höga bänkar i norra delen av centrum i anslutning till dagligvaruhandeln, säger Linda Jensen, centrumchef för Täby Centrum i ett mail.

Men det är oklart vilka höga bänkar som menas.

Bertil Olsson säger att matvarubutikerna här är de enda som finns, och utanför dem finns bara bänkar utan armstöd. Om centrumledningen syftar på dessa bänkar är de för låga, säger han.

Beril Olsson kämpar för att Täby Centrum skall anpassacentrumets bänkar för äldre.

Bertil Olsson hoppas att projektet med att se över sittytorna blir av så fort som möjligt. Foto: Stefan Källstigen

Vill inte gå ut med detaljer eller tidplan

I dagsläget vill de inte ge mer information om någon tidplan, exakt vilka sittytor som ska bytas ut eller uppdateras, eller hur. De säger inte heller exakt vad som fått dem att se över sittytorna.

Däremot berättar de gärna mer i framtiden, när de är redo att gå ut med det officiellt.

– Som en del i det utvecklingsarbetet ser vi för närvarande över centrumets sittgrupper och som jag nämnde kommer vi även fortsättningsvis att leverera en variation av sittmöjligheter för våra olika besökare i samband med att olika sittytor förnyas. Vi vill kunna välkomna alla; familjer, barn, unga och äldre och skapa trivsamma miljöer i centrum att slå sig ner i, säger Linda Jensen.

Ungefär samma svar får Bertil Olsson när han passerar receptionen under rundvandringen.

– Hon kände inte till vad det blir för typ utan möbler, men att det kommer lite pö om pö. Inga besked om när.

Bänk med brickor får bäst betyg

Men, till slut, hittar han faktiskt en bänk som sticker ut.

Den ligger en bit bort från delen med matvarubutiker, lite för sig själv utan några liknande omkring sig. Den har brickor att ställa ifrån sig dryck på.

Är det här den bästa varianten du har sett hittills i centrumet?

– Det här är den bästa jag har sett, ja.

Beril Olsson kämpar för att Täby Centrum skall anpassacentrumets bänkar för äldre.

”Den här skulle väl kanske funka med ena armen”, säger Bertil Olsson.