Kämpar för barn med cancer genom promenad

Walk of hope Riddersvik
Petra Straughan och Ida Retsler anordnar Walk of Hope i Riddersvik.
Ida Retsler
Ida Retsler.
Både Petra Straughans moster och mosterns man drabbades båda av cancer och avled inom loppet av ett år. Nu arrangerar hon en promenad i Riddersvik till förmån för Barncancerfonden tillsammans med Ida Retsler.
– Det känns jätterätt, säger Petra.

Nästa söndag, den 24 september, är det ”Walk of Hope” i Riddersvik. De som vill och skänker 50 kronor till Barncancerfonden får vara med och promenera tillsammans i området. Det är Järfällabon Petra Straughan och Hässelbybon Ida Retsler som har anordnat promenaderna.

– Jag har haft nära anhöriga som drabbats av cancer, och det känns som att det är något som drabbar alla på något sätt, säger Petra Straughan.

Petra Straughan

Petra bodde tidigare i Märsta, men för ett par år sedan bestämde hon sig för att flytta närmare sin moster i Skälby.

– Min moster och hennes man hade inga barn och jag ville flytta närmare dem för att hjälpa dem när de blev gamla, berättar Petra.

Nu har hon flyttat, men innan dess drabbades mostern hårt av både cancer och systemisk skleros.

– Min moster dog innan jag hann flytta hit. Och inom ett år gick också min mosters man bort i cancer, berättar Petra.

Att få anordna ett evenemang till förmån för cancerforskning i trakten där hennes släktingar kom i från betyder mycket för henne.

– Det känns jätterätt, det gör det.

Ett lopp på morgonen och ett på eftermiddagen

De som anmäler sig till de två loppen under dagen betalar 50 kronor i anmälningsavgift, och pengarna går oavkortat till Barncancerfonden.

– Det blir två lopp, eller promenader, en på morgonen för de som är morgonpigga och vill gå ut med hunden eller barnvagnen. Sedan blir det en senare på eftermiddagen, säger Petra.

Det blir också bland annat tipsrunda och instagramtävling.

– Och så lånar vi Riddersviks gårds uteservering där det kommer att finnas lättare förtäring och lotter för 20 kronor styck, säger Petra Straughan.

Lotterivinster från lokala sponsorer

Priserna är donerade av flera lokala sponsorer, som Hesselby slott som bjuder på julbord, presentkort från ICA Åkermyntan, Vällingby Dental och Gnarly Market. Övriga sponsorer är Better you, Brands 4U, Bröllopsdekorationer.com, Burger & Lobster, GB Glace, Göta Lejon, Kaffeknappen, Nordiska muséet och Skansen.

Petra Straughan hoppas att initiativet också gör att fler upptäcker Riddersviks vackra natur.

– Sedan jag flyttade hit har jag tänkt på att det är väldigt sällan man möter någon när man promenerar, vilket är svårt att förstå när det är så oerhört vackert!

Fakta

Startskotten för loppen

10.00: Startskottet går för det första loppet, eller promenaden. Mötesplatsen är baksidan av Riddersviks gård.

15.00: Andra loppet startar.

10.30-16.30: Uteserveringen på Riddersviks gård har öppet.

Källa: Walk of Hope