ANNONS

De kämpar för att ensamkommande ska få stanna

Matts Mattson tillsammans med ensamkommande unga lyssnar på Annica Gryhed (S).
Matts Mattson tillsammans med ensamkommande unga lyssnar på Annica Gryhed (S).
Under onsdagen manifesterade ett femtiotal personer utanför kommunhuset för att låta ensamkommande som fyllt 18 år stanna i Täby under sin asylprocess. Socialnämnden som skulle fatta ett beslut om detta sköt upp frågan till ett senare tillfälle.
ANNONS

Igår kväll samlades ett femtiotal personer i den ruggiga kylan utanför Täbys kommunhus för att möta socialnämndens ledamöter som var på väg in till sitt sammanträde.

– Det blev framgångsrikt på många sätt. Det var många som kom med kort varsel och många ensamkommande fick se att de inte är ensamma i sin bedrövelse utan att många ställer upp för deras sak, säger Matts Mattsson, ordförande i Solidaritetsföreningen Nordost.

På plats fanns organisationen Frivilliga Familjehem, politiska partier samt ett tjugotal ensamkommande ungdomar.

Beslutet sköts upp

Under sammanträdet skulle socialnämnden fatta ett beslut i en motion från Socialdemokraterna. Motionen yrkade på att ensamkommande som fortfarande befinner sig i sin asylprocess ska få stanna i Täby även efter de fyllt 18 år.

”Det krävs en väldigt stark opinion”

Efter sammanträdet kom det något överraskande beslutet att frågan bordläggs, på Liberalernas inrådan, vilket innebär att frågan kommer att tas upp vid ett senare tillfälle. Matts Mattson är försiktigt positiv till beslutet.

–  Det krävs fortfarande en väldigt stark opinion för att kommunledningen ska ändra sig så pass radikalt i en sån här fråga.

Matts Mattsson tillsammans med Aman som han är god man i samband med att Mitt i besökte dem hemma i Täby.

ANNONS

M: Kan inte gynna enskilda grupper

Socialnämndens ordförande Thomas Nilsonne (M) gick ut för att möta gruppen och diskutera frågan.

– Jag tycker att det är fantastiskt att man engagerar sig och att man gör sin röst hörd i samhället, men vi i socialnämnden måste ta ett övergripande ansvar för hela kommunen, och i det ligger att vi inte kan gynna särskilda grupper, säger han.

”Vi har många hål att fylla”

1,9 miljoner kronor i bidrag

I somras beslutade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet om ett bidrag som ska möjliggöra att ensamkommande unga som hinner fylla 18 år under asylprocessen ska få bo kvar i kommunen. I Täbys fall handlar det elva personer och ett bidrag på 1,9 miljoner. Men enligt kommunens uträkningar är den totala kostnaden 5,1 miljoner kronor för de här personerna.

–  De har ett boende som Migrationsverket ordnat och de hamnar inte på gatan. Och vi lägger redan stora resurser på de personer som kommunen faktiskt ansvarar för – bland annat de ensamkommande som är under 18.

Thomas Nilsonne (M).

Migrationsverkets ansvar

Enligt ett tjänsteutlåtande från kommunen går enheten för ensamkommande mot ett underskott på cirka sex miljoner, och skulle man låta de här elva personerna stanna blir underskottet nio miljoner.

– Vi har många hål att fylla och jag anser inte att det är rimligt att vi lägger kommuninvånarnas skattepengar på de personer som är Migrationsverkets ansvar, säger Thomas Nilsonne.

Socialnämnden och Täby kommun går mot överskott år efter år.

Men Matts Mattsson håller inte med.

– Det är klart att man hela tiden kan peka på att det är slut på det ena eller andra kontot. Men faktum är att socialnämnden och Täby kommun går mot överskott år efter år som man väljer att lägga på skattesänkningar.

Men är det inte viktigt att alla i kommunen behandlas lika?

– Om man är sjutton eller arton år och flyr från ett krig som man inte råder över och hamnar i ett land man aldrig varit i förut så tycker inte jag att man liknar de flesta andra i artonåringarna i kommunen. Och att behandla dem som om de vuxit upp i Sverige och låta dem på egen hand leta sig fram på bostadsmarknaden tycker inte jag låter som någon vidare likhetsprincip, säger Matts Mattsson.

Fakta

Därför protesterade man

Bakgrunden till manifestationen handlar om att Socialnämnden i onsdags skulle fatta ett beslut om Socialdemokraternas motion i vilken de yrkade på att låta ensamkommande som fyllt 18 år stanna i Täby under sin asylprocess.

Personer som fyller 18 år under sin asylprocess hänvisas till Migrationsverket, vilket ofta innebär att de får flytta till någon annan ort i Sverige där Migrationsverket förberett en plats.

I juni beslutade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet om ett bidrag till kommunerna så att den här gruppen ska kunna stanna i den kommun de bor i. För Täbys del handlar bidraget om cirka 1,9 miljoner.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.