Kämpar för egen bostad

Naheen kan gå korta sträckor, men blir snabbt trött och behöver assistenthjälp. På rummet där han bor i dag kan han exempelvis inte ha en elrullstol, något han önskar ha i sin bostad.
Naheen kan gå korta sträckor, men blir snabbt trött och behöver assistenthjälp. På rummet där han bor i dag kan han exempelvis inte ha en elrullstol, något han önskar ha i sin bostad.
Naheen befarar att han måste flytta från Salem där han är född och uppvuxen. Nu strider han för att få en lägenhet där han kan utvecklas.

– Salems kommun dumpar funktionshindrade i andra kommuner, hävdar goda vännen Marie-Louise Grettve.

Om drygt två månader är det sommarlov på Hagabergs folkhögskola. 28-årige Naheen Ali som läser gymnasiekurser måste då flytta, när internatet blir vandrarhem. Trots åldern har han ännu ingen egen bostad. Cp-skadade Naheen är rädd att han till slut blir tvungen att lämna Salems kommun.

28-åringen som har svårt att röra sig, behöver hjälpmedel och assistans i det dagliga livet har sökt om att få en anpassad lägenhet. Men Salems kommun har gett avslag.

– Det är här jag är uppväxt, hittar och har vänner, säger Naheen Ali, som också har tunnelseende vilket skapar otrygghet och gör det svårare för honom att orientera sig.

Nu strider han för att få hjälp med en lägenhet. Det avslag han fick i september förra året har han överklagat till förvaltningsrätten.

Naheen beskriver att han behöver en trea. Ett sovrum, ett rymligt vardagsrum där han har möjlighet att få besök av vänner som också använder hjälpmedel som elrullstol, ett kök med höj- och sänkbar inredning och ett rum till alla hjälpmedel och assistenten.

– Det här behöver han för att utvecklas och kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Han kan till exempel inte möta vänner på ett kafé som andra, säger Marie-Louise Grettve.

Men Salems kommun menar att Naheen kan skaffa en lägenhet på egen hand på den öppna marknaden. I ett yttrande skriver man att Naheens behov är tillgodosedda genom insatser som personlig assistans, samt att han inte behöver en anpassad bostad enligt LSS.

Naheen och Marie-Louise menar att han hamnat i ett slags moment 22-situation, bland annat för att det inte finns någon kommunal bostadskö. Naheen skriver till förvaltningsrätten att han inte lyckats få lägenhet hos privata värdar. Vidare hur aktivitetsersättningen inte räcker för att hyra en två- eller trerumslägenhet och att han inte kan få socialbidrag då han studerar.

Trots fullmakt vill tjänstemännen på socialförvaltningen inte diskutera Naheens fall med Lokaltidningen Mitt i, men har meddelat att han möjligtvis kan bli hjälpt till en annan bostad om hans funktionshinder gör att han inte lyckas få eget kontrakt.

– Grettve säger att vi dumpar, men jag har inte den uppfattningen. Man ska komma ihåg att vi i socialtjänsten inte sysslar med bostadsförmedling. Det finns också en ansökan om socialt kontrakt som inte är behandlad än, säger Staffan Agesand, verksamhetschef för myndighetsenheten på socialförvaltningen.

Enligt Socialstyrelsens regel­expert är lagen svårtolkad.

– Bara för att du har rätt till LSS har du inte rätt till en bostad rakt av. Men det är bra att fallet blir prövat, säger Ulla Clevnert.

Marie-Louise Grettve är orolig att Naheen Alis möjligheter till utveckling bromsas än en gång. Som barn gick han inte i vanlig skola eftersom han bedömdes ha en utvecklingsstörning.

– En rättsprocess kan ta lång tid och löser inte Naheens boendeproblem som blir väldigt konkreta om nio veckor, säger Grettve.

Fakta

Leva som andra

LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) skall främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Målet skall vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Källa: LSS