Kämpar för fängslad morbror

Vanessa Berhe har fått Dawit Isaak-priset för sitt engagemang att få sin morbror Seyoum Tsehaye, Dawit Isaak och andra fängslade journalister i Eritrea frisläppta. ”Jag vill att demokratiska regeringar i världen ska säga ifrån”, säger hon.
Vanessa Berhe har fått Dawit Isaak-priset för sitt engagemang att få sin morbror Seyoum Tsehaye, Dawit Isaak och andra fängslade journalister i Eritrea frisläppta. ”Jag vill att demokratiska regeringar i världen ska säga ifrån”, säger hon.
I tolv år har Vanessa Berhes morbror suttit fängslad i Eritrea.

För vad vet ingen.

Nu har Enskedebon fått Publicistklubbens Dawit Isaak-pris för sin kamp för att journalisterna Seyoum Tsehaye och ­Dawit Isaak ska friges.

Höstlovsveckan var tänkt som en tid för Vanessa Berhe att få vila upp sig. Ändå är den kraftigt förkylda 17-åringen uppe tidigt för att medverka i både radio och tidningar.

Som Dawit Isaak-stipendiat vill alla få en bit av Vanessa och hon delar outtröttligt med sig av sin berättelse. När hon landar i Lokaltidningen Mitt i:s röda skinnfåtölj har hon varit igång i veckor.

– Jag tror inte ens att jag har ätit en enda lunch! Jag har planerat och varit runt och pratat med elever i skolan, delat ut flyers och spridit information.

Vanessa Berhes föräldrar kom till Sverige i början av 1990-talet efter inbördeskriget i Eritrea. Kvar blev morbror Seyoum och som femåring, hemma i Enskede, fick Vanessa veta att han, tillsammans med journalisten Dawit Isaak och åtta andra, blivit fängslad.

För vad vet inte ens familjen.

– Vi kan bara spekulera, för han har inte blivit åtalad eller fått en rättegång, men han skrev och pratade mycket om demokrati och kanske var det en artikel om det som gjorde att han kidnappades och fängslades.

Vet ni att Seyoum är i livet?

– Vi utgår ifrån det. Och jag kommer att fortsätta kämpa för hans frihet så länge det finns en möjlighet att han lever.

Vanessa uttrycker sig starkt, men lätt och blandar stundtals svenskan med engelska ord när de passar bättre.

Hennes huvud är fullt av tankar och hennes händer gestikulerar snabbt medan hon berättar om hur hon tog upp kampen för sin morbror på riktigt.

– Jag funderade på hur man bäst sprider information 2013, och kom på att det måste bli en film, där man på några minuter kan få mycket kunskap och bli engagerad. Men jag vet inget om film, så jag skickade ut lite förfrågningar.

Sven Blume, en student vid Stockholms dramatiska högskola, nappade på idén och filmen lades ut på Youtube.

Efter en tids kampanjande och medverkande i media blev Vanessa Berhe uppmärksammad av Publicistklubben och efter att hon fått stipendiet räcker dygnets 24 timmar knappt till.

Snart ska Vanessa åka runt till olika gymnasieskolor där hon ska föreläsa om sin morbror.

Var kommer ditt mod ifrån?

– Det är klart att jag blir nervös innan jag pratar inför 300 personer, men det brukar bli bra bara jag börjar. Jag har alltid haft massor med idéer och många vänner som är lika engagerade som jag. Och så vågar jag fråga om hjälp när jag behöver, det tror jag är viktigt.

Du tar studenten om något år – vad ska du göra då?

– Jag vill bli jurist och jobba för demokrati och rättvisa i världen Och jag vill sprida kampen för de politiska fångarna i Eritrea, först i Sverige, sedan Europa, sen världen. Jag slutar inte kämpa förrän min morbror är fri.

Jag kommer att fortsätta kämpa för hans frihet så länge det finns en möjlighet att han lever.Vanessa Berhe

Fakta

Första tonåringen som fått priset

Namn: Vanessa Berhe.

Ålder: 17.

Gör: Studerar andra året på Kungsholmens gymnasium.

Bor: Enskededalen.

Har blivit tilldelad: Dawit Isaak-stipendium som den första tonåringen.

Prispengarna på 10 000 kronor ska gå till: ”Allt som kostar pengar, som flyers och t-shirts”.

Mer information: Besök onedayseyoum.com, där finns filmen om Seyoum.