ANNONS

S kämpar vidare för höstfest i Solna – Granfalks ilska växer

Pehr Granfalk (M), Faradj Koliev (S), förslag höstfest Solna
Pehr Granfalk (M) avfärdar förslaget från Faradj Koliev (S) som "trams".
Socialdemokraterna försöker få till en höstfest för kommuninvånarna. I partiets skuggbudget föreslås att möjligheterna för ett sådant evenemang ska utredas. Förslaget gör att det på nytt har blåst upp till politisk höststorm.
ANNONS

Lokalpolitikern Faradj Koliev (S) har tidigare föreslagit en höstfest för Solnaborna. Och nu har Socialdemokraterna tagit med höstfesten i sin skuggbudget. Partiet vill att kultur – och fritidsnämnden får i uppdrag att se över möjligheterna att fixa ett sådant här evenemang.

”Det är viktigt för sammanhållningen och integrationen i vår stad att vi kan samlas runt positiva och upplyftande aktiviteter. Därför vill vi införa en höstfest för alla solnabor i samarbete med föreningslivet”, skriver S i skuggbudgeten.

”Behövs i Malmö i stället”

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) har tidigare retat upp sig på festförslaget och avfärdat det som ”trams”. När han i måndags tog del av S skuggbudget växte ilskan.

– Först skulle ju höstfesten lösa Solnabornas höstdepressioner, nu har Socialdemokraterna i stället omvandlat det till ett huvudnummer för att lösa integrationen. Det är en höstfestreform som visar hur idéfattig och vilsen oppositionens politik är, säger Pehr Granfalk till Mitt i.

I ett inlägg på Facebook skriver han:

”Höstfesten lanserades av socialdemokraterna som en uppföljning på deras förslag att bygga lekplatser för vuxna. Lagom till höstens infall kände socialdemokraterna att vuxna Solnabor behövde politikens hjälp för att samla ihop kommunala lövhögar och hoppa i”.

Någon lokal höstfest behövs inte eftersom Solna redan lyckas bra med integrationen, menar Pehr Granfalk.

”Däremot borde våra sossar här i Solna genast kontakta sina kollegor i Malmö. Det socialdemokratiska skyltfönstret där skjutningar och bombdåd nu tillhör vardagen. Där har Malmös kommunala ”street dance” festival inte alls varit framgångsrik för integrationen. Där behövs verkligen sossarna i Solnas höstfestförslag”, skriver Pehr Granfalk på Facebook.

ANNONS

Fest i liten skala

Malmö Dance Weeks andra upplaga avslutades nyligen, och gatdansfesten med hiphop i fokus lockade tusentals besökare från hela världen till Malmö. Det Faradj Koliev (S) beskriver i sitt förslag är dock ett betydligt mindre omfattande evenemang:

– Det handlar inte om några stora pengar för kommunen. Först och främst måste man se vilka föreningar som är intresserade av att vara med, var festen kan hållas och vilket datum som kan vara lämpligt. Det ska ju inte krocka med andra redan planerade evenemang i Solna, säger Faradj Koliev.

Vad är det med förslaget som du tror gör Pehr Granfalk så upprörd?

– Som jag har sagt tidigare kanske det har med höstmörkret att göra. Men skämt åsido tror jag att det handlar om att han vill plocka enkla poäng genom att raljera. Han kommer inte med någon saklig kritik och han missförstår medvetet förslaget.

Granfalks ilska efter S-förslag om höstfest i Solna: ”Trams”

Pehr Granfalk säger till Mitt i att han inte ser något osakligt eller raljant i kritiken.

– Så fort man påpekar slöseri med skattepengar från Socialdemokraterna ses man som raljant. Vi har redan flera evenemang, till exempel på nationaldagen, där Solnaborna kan samlas. Men ett jippo som en kommunal höstfest där vuxna får hoppa i lövhögar löser inga reella politiska problem, säger han.

ANNONS