Familjen fortsätter kampen mot cancern

Hela familjen samlad. I januari förra året blev Dina storasyster för andra gången när lilla Annie föddes.
Hela familjen samlad. I januari förra året blev Dina storasyster för andra gången när lilla Annie föddes.
Dina.
Dina.
Dina med sin mamma Malin.
Dina med sin mamma Malin.
I maj gick Väsbyparet Malin och Anders Perssons dotter Dina bort i cancer.

Nu fortsätter de kampen mot barncancer genom att samla in pengar till projektet Hope.

Den 21 april 2014 postar Malin Persson det första inlägget på bloggen Dinas bok. Hon går rakt på sak. Deras 4-åriga dotter Dina har fått cancer, angiosarkom, en elakartad tumör i levern. I inlägget finns också en bild på Dina i superhjältedräkt.

– Det var en overklighetskänsla när vi fick beskedet. Det gick inte att ta in, säger Malin Person.

Dina hade klagat på magont en tid men vid ett första sjukvårdsbesök fick föräldrarna beskedet av läkaren att det inte var något att oroa sig för.

– Sedan skedde en gradvis försämring och jag minns hur hon en dag inte ville äta trots att jag hade lagat hennes favoritmat. Då förstod vi att något var fel och åkte in till Danderyd, säger Anders Persson.

Läkaren på Danderyds sjukhus anade direkt oråd och skickade Dina vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Sedan gick allting snabbt. Prover togs, en diagnos fastställdes och redan på fredagen, fem dagar efter att de åkte in till Danderyd, sattes cellgifter in.

– När vi fick beskedet kände jag panik. Jag var uppe och gick i sjukhuskorridoren på natten och kunde inte sova någonting, berättar Anders.

Malin bestämde sig snabbt för att starta bloggen. Främst för att undvika ryktesspridning och få kontroll över information till vänner och familj. Med tiden får den också en annan funktion.

– Bloggen blev en slags terapi för mig, säger Malin Persson.

Livet hade förändrats i ett slag.

– Jag minns hur vi sommaren 2013, när Dinas lillasyster Majken var två dagar gammal, satt här ute och tänkte att nu har vi fått allting på plats. Två fantastiska barn, hus och två bra jobb, säger Malin.

Efter cancerbeskedet följde två år där familjen kastades mellan goda prognoser och smärtsamma motgångar. Den cancerform som Dina fick var ovanlig och läkarna kände bara till tre liknande fall under de senaste 30 åren.

– Vi lärde oss att inte lita på några besked, säger Malin.

Vid de värsta bakslagen satt Malin och Anders uppe hela natten för att söka information om vilken hjälp som kunde finnas för Dina. De läste medicinska rapporter, tog kontakt med två föräldrar i USA med liknande erfarenheter och blev med tiden experter på vilka behandlingsalternativ som finns.

– Vi blev Dinas advokater. Vi fick kämpa hårt för att hon skulle få rätt vård, säger Anders.

Dina genomgick flera olika behandlingsprogram men cancern var aggressiv och gav inte med sig. I slutet på 2015 opererades hon i Tyskland då cancern spridit sig till lungorna. Trots att operationen ansågs vara lyckad räckte det inte. Dina drabbas av en hjärnblödning och cancern fortsatte att sprida sig. Den 28 maj somnade Dina in.

För Anders och Malin står det ändå klart att deras kamp mot barncancern måste fortsätta. Två år av cancervård gav dem insikter som de inte vill ska gå förlorade.

– Vi har träffat fantastiska personer som verkligen gör sitt bästa. Men vi har också sett stora brister i vården. Vi har stört oss på arbetssättet, att det brister i uppföljning och att så mycket kan falla mellan stolarna. Det saknas också resurser och tid för att kunna vara proaktiva, säger Malin Persson.

När de upptäckte projektet Hope, som startats av två andra föräldrar med liknande erfarenhet av barncancer, kände de att de hittat rätt.

– Hope är precis det där som vi ville ha haft. Vi säger inte att Dina hade överlevt om Hope hade funnits men vi hade inte behövt kämpa ensamma på samma sätt. Slåss man mot cancer ska man inte också behöva slåss mot sjukvården, säger Anders.

Mitt i sorgearbetet har Anders och Malin börjat samla in pengar till Hope i Dinas namn. De donerade själva 40 000 kronor som de hade sparat åt Dina till hennes 18-årsdag.

På sin blogg uppmanar de både privatpersoner och företag att stödja arbetet mot barncancer. För ett par veckor sedan anordnade också Fair trade runners ett lopp i Runbyspåret där alla intäkter gick till Hope.

– Dinas namn ska förknippas med att ge andra barn chansen, säger Anders Persson.

Läs mer här:

Läkare tror att fler kan botas i framtiden

Fakta

Så stödjer du Hope i Dinas namn

Vill du stödja insamlingen i Dinas namn går det bra att sätta in pengar på Nordea: 3274 22 96158. Märk insättning HOPE och skriv ditt eller företagets namn.

Fakta

Detta är Hope

Hope är en enhet på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Finansiär är Entrepreneurs for good som startades av Fredrik och Johanna Malm när deras son Nelson gick bort i cancer.

Hope är en förkortning och står för Hematologisk Onkologisk Prövnings Enhet.

Tillsammans med Barncancerfonden ska de samla in 25 miljoner kronor till Hope. Därefter är tanken att enheten ska finansieras av akademiska anslag och subventioner från läkemedelsbolag.

Ungefär 300 barn drabbas varje år av cancer i Sverige. Cirka 80 procent överlever.

Källa: Entrepreneurs for good