ANNONS

Amir kämpar för skadestånd för skottskadan

Amir kämpar för att få skadestånd.
Amir kämpar för att få skadestånd.
Nu har det gått drygt två år sedan Amir blev skjuten i ansiktet när han vilade på en parkbänk i Husby. Han förlorade många tänder och kämpar för att få skadestånd så han kan fixa sina tänder.
– Jag är ett offer för gärningsmannen och mår fortfarande väldigt dåligt, säger han.
ANNONS

Amir, som egentligen heter något annat, börjar bli rejält trött på att kämpa för att få skadestånd så han kan fixa sina tänder.

Han är ett av offren som skottskadades vid en skottlossning på Husby torg den 16 maj 2015. Amir satt på en parkbänk när han träffades i ansiktet. En 7-årig pojke träffades i benet under skottlossningen som skedde mitt på dagen på torget.

En man i 30-års åldern var huvudmisstänkt för skjutningen och stod åtalad för grov misshandel, vapenbrott, häleri och hot mot tjänsteman.

Men när domen meddelades av Solna tingsrätt i slutet av november förra året friades han från brottet grov misshandel. Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa att det var han som höll i vapnet när skotten avlossades.

Yrkade på 133 335 kronor i skadestånd

Amir hade via sin advokat yrkat på 133 335 kronor i skadestånd, men när åtalet om grov misshandel lades ner ogillades skadeståndsyrkandet.

För Amir blev domen ett nederlag. Han hade ingen försäkring när han skottskadades och har inte haft råd att laga sina tänder.

Nu har han ansökt om ersättning från brottsoffermyndigheten. Men det är en långsam process som tär på honom.

De hamnade i skottlinjen – tre överlevare berättar

ANNONS

– Det har gått över två år nu och jag har mått så dåligt hela tiden. Att hela tiden få kämpa mot samhället för att få rätt till ersättning tär. Man kan tycka att samhället borde hjälpa en när man som oskyldig blivit skjuten. Jag tycker att regeringen borde göra något åt det här systemet, säger Amir.

Enligt ett utlåtande som Amir fått från en tandläkare skulle det kosta drygt 90 000 att fixa tänderna.

Tandläkaren skrev 2 – men det är 8 tänder

Brottsoffermyndigheten behöver ett tandläkarintyg för att kunna betala ut ersättning. Men Amirs tandläkare har skrivit att han har förlorat två tänder. Men det rör sig om åtta tänder totalt.

– Brottsoffermyndigheten har sagt att det bara kan bli 15 000 kronor i skadestånd. Men det är fyra tänder som skadades när jag blev skjuten. Ytterligare en tand drogs ut dagen efter. Tre tänder har jag fått dra ut själv med tång då de gjorde så ont på grund av nervskada. Jag hade inte råd att gå till tandläkaren så jag fick göra det själv, säger Amir.

Komplicerat ärende

Sebastian Mikkelsen, handläggare på Brottsoffermyndigheten, säger att det här ärendet har tagit lite längre tid än vanligt att handlägga, då ärendet krävt en del utredningsarbete, men att de inte har sagt hur högt skadeståndet kan bli, då inget beslut är taget än.

16 mord på ett och ett halvt år i Järva

– Tyvärr närmar det sig semestertiden, så något beslut kan inte tas förrän efter sommaren. Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet på grund av sekretess, säger han.

Peter Jonsson, chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten, säger att de måste ha in de medicinska handlingarna innan man kan göra en bedömning om skadestånd.

Vill ha ett rättvist beslut

Amir vill ha ett rättvist beslut. Han har tappat känseln på högra sidan av kinden, och han isolerar sig på grund av att han inte mår bra.

Han har skickat in ett yttrande till Brottsoffermyndigheten där han förklarar att han har förlorat fler än två tänder. Han har även försökt få tandläkaren att skriva om intyget, som han inte tycker stämmer.

– Jag vill ha ersättning för personskador och kränkning, smärta och rädsla, läkarvård och psykisk lidande. Det har gått över två år och jag hoppas på ett snabbt beslut så jag kan fixa mina tänder och få mitt liv tillbaka, säger Amir.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.