ANNONS

Soha kämpar för ungas trygghet – belönas med pris

Soha prisad för sitt arbete med jämställdhet i Järfälla
Soha Osman prisas nu för sitt arbete med att skapa trygghet för unga.
Soha Osman från Barkarby belönas nu med titeln Årets Selma Junior 2020 för sitt arbete med att skapa trygghet för unga.
Nästa projekt kommer att handla om trygghet i hemmet.
ANNONS

– Jag blev så chockad men jätteglad när jag fick reda på att jag skulle vinna. Även om jag har märkt att projektet hjälper och påverkar människor är det stort att även få en sån här bekräftelse, säger Soha Osman.

”En röst som aldrig lär tystna”

Årets Selma gick under kvällen av stapeln och Soha Osman belönades med följande motivering: 

Trygghet, en förutsättning för frihet. Genom att initiera och driva en lång rad trygghetsprojekt vill hon skapa potential för unga att realisera sina visioner och livsval oavsett bakgrund, kön eller religion.

Med imponerande glöd och stor dedikation har hon metodiskt och energiskt skapat en rad progressiva projekt av och för unga. Till en betydelsefull röst som aldrig lär tystna. 

Fakta

Årets Selma

Eventet Årets Selma arrangeras av SelmaStories, som är en del av Bonnierförlagen.

Under kvällen delas fyra priser ut och priskategorierna är Årets Selma, Årets Selma Junior, Årets Selmas Hederspris och Årets röst.

Priserna delas ut till personer eller organisationer som på något sätt gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till förändring och förbättring i samhället.

Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. 

I år hölls eventet på Göta Lejon i Stockholm.

Eventet innehåller en rad scensamtal med författare och profiler på temat feminism och jämställdhet.

Kakan Hermansson ledde samtalen i år.

Källa: Årets Selma

Kakan Hermansson och Soha Osman under Årets Selma.

Kakan Hermansson och Soha Osman under prisutdelningen. Foto: Moa Linette/Selmastories

Göra istället för att prata

Det lyser om 18-åriga Soha Osman när hon berättar sin historia. Det märks att hon brinner för det hon gör. 

Soha Osman började kämpa för trygghet redan som 16-åring. Hon kände sig otrygg och märkte att personer i hennes omgivning också gjorde det. 

– Jag har alltid klagat på olika samhällsproblem och så kände jag att istället för att bara prata om det så kan jag ju göra någonting åt saken. Min familj såg att jag verkligen brann för det här och pushade mig också, säger Soha Osman.

Fakta

Soha Osman

Ålder: 18 år

Bor: Barkarby

Gör: Driver projektet Ung och Trygg där hon håller i workshops och events som syftar till att låta framför allt ungdomar prata om och diskutera trygghet med varandra.

Framöver kommer fokuset ligga på trygghet i hemmet där unga och föräldrars perspektiv och lösningar lyfts.

Intressen: Förutom att engagera sig i samhällsfrågor tycker Soha om konst, att resa, läsa och allt som har med att träffa andra människor att göra. 

Workshops: Ingen ny är ännu inbokad. De tidigare har hålltis i Jakobsberg, Gullmarsplan, Rinkeby, Tensta och Husby

Instagram: Ung.Trygg

Genomförbara lösningar

När hon drog i gång projektet Ung och Trygg sommarjobbade hon som ungdomsambassadör i Jakobsberg för Järfälla kommun. Det gav henne verktyg att våga ge utlopp för sitt engagemang. 

Tanken var att projektet inte bara skulle syfta till kunskapsutbyte utan även att det skulle resultera i genomförbara lösningar. 

– De flesta är medvetna om samhällsproblemen, så det jag vill göra är att även bidra med hopp om att det faktiskt går att lösa om vi hjälps åt, säger Soha Osman. 

Många kloka idéer

Via workshops, events och panelsamtal har Soha Osman nu samlat ihop en hel lista över potentiella lösningar som deltagarna diskuterat sig fram till. 

– De som kom på workshopsen fick bidra med sina tankar och åsikter samt reflektioner kring hur de själva kan bidra till andras trygghet. I grupper diskuterade de sedan fram olika lösningar. Det var fint, folk kom in med massor av kloka tankar och idéer och gick därifrån med lättare axlar, säger Soha Osman.  

”Pratar vi inte med varandra pratar vi om varandra”

Hon planerar att lämna listan till berörda politiker när hennes nästa projekt också är avklarat. 

Soha prisad för sitt arbete med jämställdhet i Järfälla

”Som ung rasifierad muslimsk kvinna ställer man sig ofta frågan vad man kommer bli attackerad för idag. Är det min slöja, min hudfärg eller mitt kön?” säger Soha Osman. Foto: Åsa Sommarström

Exempel på lösningar som diskussionerna gett upphov till är att öka sysselsättningen för ungdomar, fler aktiviteter i området, att man har tillit till bland annat ordningsvakter som faktisk finns i områden för att öka tryggheten och att alla kan bidra genom att vara goda medmänniskor.

– Projektet har redan resulterat i en större förståelse för varandra, vilket i sig gör jättemycket för tryggheten. Jag tror starkt på att allt börjar med diskussion. Pratar vi inte med varandra pratar vi om varandra och då tar fördomarna över, säger Soha Osman. 

Trygghet i hemmet

Nästa projekt kommer att vara fokuserat på trygghet i hemmet och Soha Osman förbereder sig nu genom att bland annat lära sig mer om hedersrelaterat våld. 

– Det finns redan problem i samhället, det är därför viktigt att kunna komma hem och lasta av sig allt man varit med om under dagen. Men många kommer hem till en ännu tyngre miljö, vilket är ett jättestort problem, säger Soha Osman.  

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.