ANNONS

I ett år har de kämpat mot våldet

Ilyas Hassan och Macarena De la Cerda Talespersoner för nätverket Förorten mot våld järvahjältar
Ilyas Hassan och Macarena De la Cerda talespersoner för Förorten mot våld.
Trots att våldet och skjutningarna fortsätter i Järva ser Förorten mot våld hoppfullt på framtiden.
– Jag tror att vi kommer att fortsätta se en enorm mobilisering i strävan för jämlikhet bland människor som bor i våra förorter, säger Ilyas Hassan, talesperson för Förorten mot våld.
På torsdag summerar de deras första år under ett ettårsevent i Rinkeby folkets hus.
ANNONS

Hundratals personer fyllde Rinkeby torget under två dagar i december förra året. Med plakat högt hållna enades alla kring ett tydligt budskap –  stoppa våldet.

Det var Förorten mot våld, som på mindre än en vecka lyckades fylla torget och arrangera den två dagar långa manifestationen mot våldet.

Nu har organisationen funnits i ett år. När Ilyas Hassan, en av organisationens två talespersoner,  tittar tillbaka på året som gått, så är det just de dagarna som är hans starkaste minne.

– Att vi lyckades mobilisera så många personer och att vår organisation belystes nationellt var fantastiskt. Vi har under året organiserat hundratals personer via bland annat föreningar och församlingar. Vi har påverkat det politiska klimatet och stärkt bandet med civilsamhället och lyckats etablera oss.

”Att vi lyckades mobilisera så många personer och att vår organisation belystes nationellt är fantastiskt”

De är ett 30-tal personer som är kärnan i Förorten mot våld. Men de har flera hundra Järvabor bakom sig om stöttar och bidrar till arbetet på olika sätt.

Man skulle kunna säga att dubbelmordet i Rinkeby, i december, förra året, blev droppen. Men bägaren hade redan för länge sedan runnit över för fler Järvabor, när det gäller våldet i orten.

Dubbelmordet blev istället gnistan som fick flera att organisera sig i nätverket Förorten mot våld.

– Vi var flera som kände att nu är det dags, nu har vi fått nog. Initiativet kom från folket och vi har blivit ansiktena utåt, berättade Macarena De la Cerda, också talesperson för organisationen, tidigare för Mitt i.

ANNONS

Sedan dess har de arrangerat manifestationer mot våldet, demokratiforum, seminarier, och fortsätter att driva på politikerna att erkänna skjutningarna i Järva som en nationell kris.

Kämpar i motvind

De har under året kämpat i motvind med ökande våld och skjutningar som fortsätter.

– Ibland ifrågasätter man om man uppnått något överhuvudtaget när dödandet fortsätter och politiken upplevs av många som avlägsen då den inte tycks kunna förändra människors vardag till det bättre, säger Ilyas Hassan.

”Vi ser att fler som engagerar sig och blir politiskt medvetna”

Men allt är inte nattsvart.

–  Vi ser att fler som engagerar sig och blir politiskt medvetna. Nu ställs fler krav och det blir svårt för politiker att bara vara synliga i samband med val, säger Ilyas Hassan.

Flera viktiga mål nästa år

Nu står de inför ett valår och Förorten mot våld har flera viktiga mål på agendan, bland annat fortsätta påverkningsarbetet, skapa opinion, och sätta press på politikerna, att ta tag i grundproblemen, som arbetslöshet, trångboddhet och ojämlik skola. Men det viktigaste målet är att inga fler människor ska behöva dö i våldet.

– Jag tror att vi kommer att fortsätta se en enorm mobilisering i strävan för jämlikhet bland människor som bor i våra förorter.

På trosdag är arrangerar Förorten mot våld tillsammans med ABF ett ettårsevent med workshops, poesiframträdanden och Förorten mot våld kommer i samtal summera året som gått och hur arbetet framåt ska se ut.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.