Kampen var förgäves

I förra veckan demonstrerade hundratals människor mot en försäljning av bostäderna på Albyberget. Men allt pekar nu på att företaget Mitt Alby får köpa lägenheterna.

I förra veckan demonstrerade hundratals människor mot en försäljning av bostäderna på Albyberget. Men allt pekar nu på att företaget Mitt Alby får köpa lägenheterna.

Protesterna hjälpte inte. Det blir ingen folkomröstning om försäljningen av 1 300 lägenheter på Albyberget.

I torsdags underkände valnämnden nätverket Alby är inte till salus namninsamling.

– Jag är besviken, ledsen, arg och otroligt förvånad. Vi hade samlat in namn med marginal och hade själva strukit namn på personer som inte bodde i Botkyrka och namn som var ofullständiga, säger Nabila Abdul Fattah från Alby är inte till salu, dagen efter beskedet.

Det krävdes 6 296 namn. Det blev slutligen 4 353. Nämnden underkände över 2 000 av de insamlade namnen.

– Det var en bra bit under vad som krävdes. Många hade skrivit under flera gånger, många visade sig inte bo i kommunen och en del personnummer gick inte att tyda över huvudtaget, säger nämndens ordförande Lars Nyberg.

Därmed talar nu allt för att Mikael Ahlström och hans bolag Mitt Alby kommer att köpa bostäderna.

Men han börjar i uppförsbacke.

I ett internt PM framgår att bolaget egentligen inte lever upp till kommunens krav, och i förra veckan samlades hundratals människor till en demonstration. Många demonstranter är rädda för höjda hyror eller för att bostäderna kommer att säljas vidare, men Mikael Ahlström är tydlig.

– Det blir inga lyxrenoveringar eller chockhöjda hyror. Och det handlar om ett långsiktigt köp, jag kommer inte att sälja, säger han.

– Om kommunen beslutar att sälja till oss är det upp till oss att bevisa att vi är en minst lika bra värd som Botkyrkabyggen har varit. Det är mycket viktigt för oss att upprätta en dialog med dem som inte är glada över det här beslutet. De har ett stort engagemang, och det ska man ta tillvara på, fortsätter Mikael Ahlström.

Nabila Abdul Fattah har dock svårt att se någon möjlighet till samarbete med Mikael Ahlström.

– Vi är inte människor som vill åt samma håll och har samma syn på bostäder och människors hem. Har man så olika syn finns inte någon grund för samarbete.

Även om namninsamlingen inte räckte för att väcka ett folkinitiativ kommer Vänsterpartiet att föreslå att kommunfullmäktige beslutar om en folkomröstning vid mötet den 26 juni. Men att en majoritet i fullmäktige skulle rösta för ett sådant förslag är osannolikt. Flera av de partier som skulle ha röstat för ett folkinitiativ kan inte säga att de kommer att stödja Vänsterpartiet.

Men nätverket Alby är inte till salu kommer att fortsätta att kämpa för att stoppa en försäljning fram till den slutgiltiga omröstningen.

– Kriget är inte slut än, säger Nabila Abdul Fattah.

Fakta

Fullmäktige beslutar den 26 juni

Förra året beslutade kommunen att utreda en försäljning av 1 300 lägenheter i kommunala bolaget Botkyrkabyggens bestånd.

Sedan i vintras har nätverket Alby är inte till salu samlat in namn för att få till stånd en folkomröstning mot försäljningen. För två veckor sedan lämnades namnen till kommunfullmäktige.

För en vecka sedan presenterades Mitt Alby som tilltänkt köpare.

Den 26 juni beslutar kommunfullmäktige i frågan.