Min lokala hjälte

Kamprad bygger nya lägenheter i hamnen

Ingvar Kamprads Ikano bostad ska bygga en del av lägenheterna i Fabriksstaden, bland annat ett 17-våningshus.

Blå Eken står för Sanitetsporslinsfabrikens omvandling till bostäder.

Villeroy och Boch har sålt merparten av sin mark i Gustavsbergs hamn. Köpare är Ingvar Kamprads Ikano bostad AB, den mindre arkitektfirman Blå Eken AB och Värmdö kommun.

Enligt Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano bostad, står hans företag för cirka 400 av de 1 400 tänkta bostäderna i Fabriksstaden.

Främst handlar det om bostadsrätter i 4–5-våningshus i områdets norra del, men också ett 17-våningshus strax norr om Badkarsfabriken.

Byggstart är satt till sensommaren 2014 och väntas sedan pågå i mellan fem och sju år. Blå Eken har köpt marken där själva sanitetsporslinsfabriken står. ­Fabriken, som uppfördes på 1930-talet och byggdes högre på 1960-talet, ska delvis bevaras och förvandlas till bostäder, samtidigt som den byggs på med två våningar.

Sammanlagt handlar det om 200–250 lägenheter från 32 till 140 kvadratmeter stora.

– Fabrikskänslan kommer att på olika sätt ge karaktär åt bostäderna. En del lägenheter får högt i tak, vissa får loft, berättar Svante Steen, projektledare på Blå Eken.

De planerar att hälften av lägenheterna, de i högdelen av fabriksbyggnaden, ska bli hyresrätter. De som byggs i den nya delen, ovanför, ska bli bostadsrätter. Redan under nästa års första månader vill byggbolaget starta omdaningen.

Affärerna mellan Villeroy och Boch, Ikano bostad, Blå Eken och Värmdö kommun har genomförts trots att detaljplanen för den så kallade Fabriksstaden i Gustavsbergs hamn ännu inte vunnit laga kraft.

– Vi tror ju ändå att det här går igenom till slut, ­säger Christian Dahlman på Ikano bostad.

Andra markägare i Fabriksstaden är Landvik och Dahl, Sveafastigheter, AB Gustavsberg och JM AB. Enligt detaljplanen ska, förutom Sanitetsporslinsfabriken även Badkarsfabriken, Stallet, Västra portvaktsstugan, Gula porten samt Epidemisjukhuset bevaras.

Fakta

Så ska centrala Gustavsberg växa

Omdaningen av centrala Gustavsberg är indelad i sex detaljplaner.

Fabriksstaden är den största med 1 400 bostäder och ligger nu hos Mark- och miljööverdomstolen.

De andra är Kvarnbergsterrassen, Gustavsbergs centrum, Vattentornsberget, Strandvik och Idrottsparken, med sammanlagt 910 nya bostäder.

Samtidigt bygger Riksbyggen 120 lägenheter, bland annat seniorlägenheter, vid korsningen Mariagatan/Skärgårdsvägen.