Min lokala hjälte

Här kan du återvinna granen

Dumpade julgranar vid Liljeholmskajen
Aja baja! Dumpade julgranar vid Liljeholmskajen.
En gran är inte bara vacker – den kan göra nytta också. Lämnar du den till en återvinningscentral blir den biokol.
I Stockholm finns sex att välja på: fyra i söderort och två i västerort.

Under julen lyser gnistrande granar upp hundratusentals hem i Stockholm. Efter tjugondag Knut (den 13 januari) byter de skepnad och blir grovavfall. Det roliga är över och jobbet återstår.

En del tycker att detta är så trist att de helt sonika dumpar granen någonstans. I mellandagarna tyckte till exempel någon att det var en god idé att kasta ett gäng granar på Liljeholmskajen i Marievik. En hamnade i vattnet, där den guppade i blåsten.

Kanske inte en så god idé trots allt. Den som upptäcks riskerar böter – och går miste om att göra en god miljögärning. Bättre är att åka till en återvinningscentral. Granarna som lämnas där blir nämligen till biokol, ett jordförbättringsmedel som ska göra staden grönare och som också minskar koldioxidhalten i atmosfären. När biokolet tillverkas utvinns dessutom en gas, som blir värme till stadens fjärrvärmenät.

I Stockholms stad finns sex centraler att välja på. I Högdalen finns både Vantörs återvinningscentral och ÅVC Trädgård, specialiserad på trädgårdsavfall. De andra är Sätra, Östberga, Bromma och Lövsta återvinningscentraler.

I flera stadsdelar kan man också lämna sin gran vid särskilda insamlingsplatser. Den 7–24 januari har Skarpnäcks stadsdelsförvaltning stationer vid Ystadsvägen 126 i Björkhagen och vid grusplanen vid t-baneuppgången i Bagarmossen – ett resultat av ett medborgarförslag. Granarna flisas och återvinns.

I Midsommarkransen kan man  lämna in sin gran i Svandammsparken, i korsningen Tellusborgsvägen/Oktobergatan, den 1–22 januari. Också här hämtar Stockholm vatten granarna, som flisas och återvinns. Slår försöket väl ut kan det utökas nästa år.

Är du hyresgäst och bor i ett hus med grovsoprum kan du klippa ner granen och lägga den i en sopsäck där, om fastighetsägaren tillåter det. Fråga annars fastighetsägaren vad du ska göra med granen – denne är skyldig att anvisa en plats där du kan lämna den.