Kan bli Årets bagare – gillar bulle och mjölk

Sara Fjärrstrand tränar inför Årets Bagare på Jästbolaget i Rotebro.
Sara Fjärrstrand tränar inför Årets Bagare på Jästbolaget i Rotebro.
Sara Fjärrstrand är en av finalisterna i Årets ­Bagare. Till vardags ­jobbar hon på Bakery & Spice i Vasastan.

För Lokaltidningen Mitt i berättar hon vad stockholmarna suktar efter just nu – och när hon mår som bäst i bageriet.

Sex finalister gör upp om titeln Årets bagare 2015. Tävlingens yngsta deltagare är Sara Fjärrstrand, 23.

– Det har gått bra när jag tävlat, och då blir jag sugen, säger hon.

2013 vann hon SM för unga bagare – och samma år tog hon hem segern i EM tillsammans med det svenska juniorbagarlandslaget. Hon är förtjust i utmaningar.

– På tävlingarna måste allt vara exakt. Baguetterna till exempel ska vara lika stora och spricka på samma sätt. Det är väldigt krävande och man måste ta sig tid att träna.

Finalen avgörs den 17–19 mars i Nordstan i Göteborg. Då ska Sara Fjärrstrand baka 150 bröd som ska bedömas av en jury.

Baguetter, croissanter och matbröd är några av momenten.

– Jag kan bli stressad om något går fel. Men jag ser nog väldigt lugn ut. Jag brukar vara bra när det gäller, berättar Sara Fjärrstrand.

Hon berättar att hamburgerbröd är mycket trendigt hos stockholmarna just nu.

– Se på alla nya hamburgerställen som exempelvis Flippin’ Burgers. Det ska vara snabbmat, men med hög kvalitet.

Surdegstrenden har visat sig vara – seg.

– Det är ju gott! Jag tror också att det hänger ihop med trenden att göra allt själv. Jag kan också tänka mig att folk vill känna sig duktiga.

Sara Fjärrstrands personliga favorit är en klassiker – en nybakad bulle och ett glas mjölk.

När mår du som bäst i bageriet?

– När jag kollar in i ugnen och ser hur baguetterna spricker precis som jag vill. Då känner jag bara ”Mmm!”.

Vad gör du med prispengarna på 40 000 om du vinner?

– Då vill jag åka på utbildning eller praktik i New York eller Frankrike.

Alla utom en av finalisterna jobbar i Stockholm. Förutom Sara Fjärrstrand deltar Gabriel di Grado, som driver Spånga konditori och Bullar & Bröd på Kungsholmen, Tobias Henke från Taverna Brillo samt Jessica Lundin och Martin Frankenberg från K-märkt på Östermalm.

Fakta

Här är Saras bästa brödtips

Knåda ordentligt! När du knådar bildas gluten som klistrar och håller ihop. Det ger god seghet.

Jäs länge! Du kan till exempel jäsa över natten. Det ger mer smak om degen får stå.

Använd baksten! Brödet får en skjuts och bättre skorpa.