Kan ha utsatts för asbest

Gunnar Nordin vid en av portarna på Vesslevägen där han jobbade med renovering av lägenheter.
Gunnar Nordin vid en av portarna på Vesslevägen där han jobbade med renovering av lägenheter.
Gunnar Nordin kan ha utsatts för asbest när han jobbade med ett stambyte på Näset. Men först efter en polisanmälan fick han sitt arbetsskadeintyg.

Nu utreder kommunen företagets arbetsrutiner.

Gunnar Nordin har jobbat som förvaltare och snickare i många år hos fastighetsvärden Gustav Ekengren Byggnads AB. Förra året skulle stammar bytas i lägenheter på Vesslevägen. Huset är från 1960-talet, en tid då asbest ofta användes. Gunnar Nordin berättar för Mitt i Lidingö Tidning att han tog upp frågan, men kände inte att han fick respons.

I maj började han fotografera arbetet. Han visar bilder på eternit-rör i badrummen som enligt honom bilats fram på ett felaktigt sätt och därför skadats, och på hur kakel som kan ha fogar och lim med asbest följt med när diskbänksplåtarna ryckts bort.

En saneringsfirma skulle plocka ner kaklet men rivningen påbörjades redan innan firman kom, enligt Gunnar Nordin.

– Vi har gått i det här dammet, ingen vet vad vi fått i oss.

Asbest är ett förrädiskt material som kan ge lungskador långt efter exponeringen.

– Det kan räcka med en fiber i lungan nu för att det ska bli en svulst om femton år, säger Gunnar Nordin.

För att kunna få arbetsskadeersätting i framtiden måste han ha ett arbetsskadeintyg från arbetsgivaren. Men det fick han inte. I stället fick han en bilaga med företagets version av saken.

– Jag har aldrig varit med om att ett företag vägrat skriva på i ett sådant här fall, säger Gunnar Nordins fackliga företrädare, Tomas Kullberg, på Byggnads.

Först efter att Tomas Kullberg polisanmält händelsen skrev företaget på. I det intyg som Gunnar Nordin fick efter tre månader står det att han utsatts för asbest.

Men enligt Nina Ekengren på Gustav Ekengrens byggnads AB handlar det om små mängder.

– När vi tog bort diskbänksplåtar så följde nedersta bitar av kantplattorna med. Men det var väldigt lite. Enligt vår saneringsfirma är risken minimal för att någon ska ha utsatts för nånting, säger Nina Ekengren.

Hon säger också att eternit-rören som Gunnar Nordin fotograferat inte skadats vid stambytet, utan att det togs hål i dem när huset byggdes. Företagets uppfattning är inte heller att det tog tre månader innan Gunnar fick sitt arbetsskadeintyg. Däremot skrev de inte under det första intyget facket skickade eftersom de först ville ge sin syn på saken.

Enligt Nina Ekengren har företaget nu dessutom ändrat sina rutiner och låter en saneringsfirma ta hand om alla köksrivningar.

– Vi hanterar asbest på rätt sätt, säger hon.

Polisens förundersökning har nu lagts ner, eftersom det inte togs några prover på platsen. Det krävs luftprover för att polisen ska kunna bevisa asbestförekomst. Även Arbetsmiljöverket har lagt ner ärendet.

– Finns det inga prover kan vi tyvärr i efterhand inte säga något om huruvida det fanns asbest. Det räcker inte med bilder, säger Stefan Norengård, på Arbetsmiljöverket.

Asbestärendet drivs nu som miljö­ärende av Lidingö stad som i förra veckan väntade på svar från företaget.

– När vi får deras svar tar vi ta ställning till hur vi går vidare, säger Anna Hadenius, miljö- och stadsbyggnadschef.

Fakta

Asbest kan leda till lungcancer

I hus byggda före år 1977 kan det finnas asbest i bland annat kakelfogar och värmeisolering.

Asbest kan finfördelas till tunna, vassa fibrer som kan sväva i luften under lång tid.

Inandning av asbestfibrer kan ge sjukliga förändringar i lungorna och i värsta fall cancer.

Källa: Byggnads