ANNONS

Kan inte utesluta att miljöpartist gör en aktion

Kommunalrådet i Järfälla Mikael Jämtsved (MP) finns just nu på plats i Almedalen.
Kommunalrådet i Järfälla Mikael Jämtsved (MP) finns just nu på plats i Almedalen.
Kommunalrådet i Järfälla, Mikael Jämtsved (MP), kan inte utesluta att någon miljöpartist gör en aktion i Almedalen i dag, men att det inte rör sig om våld.

- De här miljöaktivisterna brukar mest stå med banderoller, säger han till Mitt i.
ANNONS

Det råder en hotbild i Almedalen under statsministern Stefan Löfvens (S) dag. En specialstyrka finns på plats och enligt uppgifter från Aftonbladet ska miljöaktivister ha uttryckt hot i samband med den här dagen. När mitt i ringer upp kommunalrådet i Järfälla, Mikael Jämtsved (Mp) är läget ändå lugnt.

– Det är som det brukar vara, folk minglar, utbyter idéer, säger han.

Men det finns en hotbild som riktats från miljöaktivister, hur tänker du kring det?

– Till och börja med så är såklart alla hot mot statsministern, och mot all andra människor ett jävla otyg, men nej, det är inget som märks i vimlet att det är en höjd säkerhetsberedskap.

De här miljöaktivisterna hade kritik mot försäljning av brunkolsfabriken, har miljöpartiet en stark historik av civil olydnad och även aktivister?

– Ja, och jag kan inte utesluta att det skulle vara några av mina partikamrater som kommer att ha en del av aktion sedan tror jag att det inte kommer att handla om någon form av våldsaktion om jag ska vara helt krass, de här miljöaktivisterna brukar mest stå med banderoller, men jag kan inte utesluta att någon väldigt förbannad miljöpartist kommer att vara med i en eventuell aktion.

Hur går snacket lokalt i Järfälla kring försäljningen av brunkolsfabriken?

– Vi har inte haft några diskussioner om det här. Inför förra kongressen stod ju vi bakom partistyrelsens linje så det har inte varit någon stor fråga i Järfälla.

En politiker från Lidingö, Anna Stensson (Mp), som Mitt i har skrivit om har hoppat av i protest mot försäljningen av brunkolsfabriken. Kommentar på det?

ANNONS

– Det är hennes val att göra det. Anna fattar ju de beslut som hon gör, jag känner inte henne närmare och det är såklart tråkigt att folk väljer att lämna istället för att vara kvar och kämpa, men om man känner att man har gjort sitt så har man väl gjort sitt.

Känner du dig rädd att verka som politiker i dag?

– Nej, men jag såg någon artikel i går om en kollega som fått rutan krossad och det är ju hemskt. Jag lider verkligen med den personen. Nu vet jag ju inte vem det är men jag känner mig inte rädd, jag känner mig trygg.

Mitt i har även fått svar av andra politiker i länet som svarar på frågor kring att vara politiker och utsättas för hot, samt om säkerhetsläget i Almedalen, om de märker av det. Henrik Thunes (M) , kommunalråd i Sollentuna skriver:

Jag upplever stämningen lika lugn som vanlig. Alltid trist med hot mot politiker, både för den enskilde som drabbas men också för att det riskerar skrämma bort personer som är engagerade eller funderar på att engagera sig. Då blir det i förlängningen ett hot mot demokratin.”

Cecilia Löfgreen, (M) oppositionsråd i Järfälla skriver till Mitt i:

”Det är aldrig acceptabelt att försöka få igenom sin åsikt genom hot eller våld. Jag har engagerat mig politiskt för att jag vill vara med och göra världen bättre. I förtroendet som politiker är det viktigt att vara tillgänglig för alla man företräder. När det sker attacker mot demokratin så gör det ofta det svårare. Hot eller våld för att föra fram en åsikt skadar därmed demokratin.

Jag upplever att säkerhetsfrågan under Almedalsveckan länge varit högt prioriterad, mycket utifrån attacker som hänt i Sverige och omvärlden. Det är klart att man kan känna en viss oro, men den dagen man agerar utifrån sin oro så har ondskan vunnit och världen blivit lite sämre.

Under tiden jag varit aktiv i Järfälla har jag märkt att tillexempel säkerhetstänket i kommunhuset har ökat. Det är tyvärr nödvändigt men det gör det också svårare för Järfällaborna att ha spontana kontakter med oss som är politiker.

Jag har ingen respekt för personer som attackerar demokratin.”

En grupp miljöaktivister lovar att slå till trettio minuter innan Stefan Löfvens tal, men det kommer inte röra sig om någon våldsam aktion utan handla om en visualition av dödsfall som orsakas av smog från brunkolsverksamheten i Tyskland, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det är inga särskilda organisationer som står bakom, bara bekymrade medborgare, säger Karl Andreasson, aktivisternas talesperson till tidningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.