Här kan du rösta i kyrkovalet

I Årsta går det att rösta i församlingshuset.
I Årsta går det att rösta i församlingshuset.
På söndag är det kyrkoval. Här hittar du vallokaler nära dig.
– Om man vill ha en kyrka som vägrar göra åtskillnad på människor är det viktigt att rösta, säger Johanna Linder, kommunikatör i Vantörs församling.

På söndag är det dags för kyrkoval. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta.

– Man ska ha med sig röstkort och legitimation. Har man tappat bort sitt röstkort kan vi lösa det ändå om man har med sig legitimation, säger Johanna Linder, kommunikatör i Vantörs församling.

Den som är medlem i Vantörs församling kan rösta på sex olika ställen på söndag: Hagsätra kyrka, Nya Rågsveds Folkets hu, Vantörs kyrka i Högdalen, Studemaskolan i Bandhagen, Örbyskolan och Sturebyskolan. Öppettiderna hittar du här. Den som är medlem i Enskede-Årsta församling kan hitta sin närmaste vallokal här. Vallokalerna är öppna mellan klockan 10 och 20.

Nästan 5,5 miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan. Ändå röstade bara knappt 13 procent i förra kyrkovalet, vilket är en ökning en procentenhet jämfört med valet innan. Kanske ökar valdeltagandet i år.

– Vi hoppas att många ska rösta och det verkar så. Det känns som att många har förtidsröstat. Det finns mycket aktivitet kring valet i år, säger Johanna Linder.

Varför ska man rösta?

– Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka och det är jätteviktigt att man gör sin röst hörd. Kyrkan är bara det som medlemmarna vill att den ska vara. Om man vill ha en kyrka som vägrar göra skillnad på människor enligt det kristna evangeliet är det viktigt att man röstar, säger Johanna Linder.

Jerker vill att du röstar i kyrkovalet