ANNONS

Så kan Snösätra se ut i framtiden

snosatraskiss
Så här skulle Snösätra kunna se ut i framtiden.
De har planer för Snösätra i Söderort.
Victor Marx och Percy Michelsson har stora planer för Snösätra.
Medborgarförslag för Snösätra har kommit in.
"Vi har målare och besökare som kommer från hela världen", säger Percy Michelssson.
Nu har de lokala kulturaktörerna gått samman och skrivit ett förslag på hur de vill utveckla Snösätra. De vill se konstnärsateljéer, graffitiväggar, kafé och en park.
– Alla som håller på med konstnärlig verksamhet ska få plats här, säger Percy Michelsson från Snösätra kultur.
ANNONS

Som Mitt i söderort berättat tidigare finns stora planer för Snösätra. Rågsveds friområde ska bli naturreservat och den södra delen av Snösätra inkluderas i reservatet. Den politiska majoriteten i stadsdelsnämnden vill dock att hela Snösätra ska ingå i naturreservatet och att området ska bli en kulturplats som lyfter hela Rågsved.

Politikerna har lämnat över bollen till de lokala kulturaktörerna och uppmanat dem att komma in med ett medborgarförslag om hur de vill utveckla Snösätra. Det har de nu gjort.

–  Det har varit hårda förhandlingar, vi är ju aktörer som är ganska olika till sin karaktär. Men vi har lyckts komma överens om ett förslag som vi tror kan gå igenom, säger Victor Marx, som varit engagerad i Cyklopen och själv haft en ateljé i området.

De har planer för Snösätra i Söderort.

Victor Marx och Percy Michelsson har varit med och tagit fram förslaget. Foto: Anna Z Ek

De skriver i medborgarförslaget att det som är unikt med Snösätra är känslan av att befinna sig i Jan Lööfs Skrotnisse-värld. Därför vill de gå varligt fram med förändringarna och bevara områdets karaktär. New Yorks Highline kan vara en inspirationskälla.

ANNONS

Graffitin fortfarande viktig del

Kulturaktörerna ser området som en del av ett sammanhängande kulturstråk mellan Högdalen och Rågsved. Ett skulpturstråk föreslås längs gångvägen mellan Rågsved, Högdalen och Snösätra upplagsområde.

Graffitin har satt Snösätra på världskartan och förslagsställarna vill att alla murar och fastigheters fasader ska få målas med graffiti. Snösätra kultur ska få tillgång till en fastighet för att husera en inomhusscen.

Om det skulle försvinna tror jag att stan skulle bli bombaderad av besvikna klottrare. De har ingenstans att ta vägen, de får måla på utsidan hos oss.

Percy Michelsson, Snösätra kultur.

– Vi har målare och besökare som kommer från hela världen. Vi har skolklasser här och det görs musikvideos och allt möjligt här ute. Om det skulle försvinna tror jag att stan skulle bli bombaderad av besvikna klottrare. De har ingenstans att ta vägen, de får måla på utsidan hos oss. Jag tror att Snösätra betyder mycket för många stockholmare, säger Percy Michelsson, från Snösätra kultur.

De föreslår en park i mitten av området och ett kafé. I parken vill de se graffitikuber i betong, fågeltorn och en naturlekpark. Det föreslås också att det i parken kan finnas information om naturreservatet och djur och växter som finns i området.

Medborgarförslag för Snösätra har kommit in.

Percy Michelsson och Victor Marx på musikkaféet Strålande tider. Foto: Anna Z Ek

Roller derby eller parkour

Konstnärsateljéer blir en viktig del av området och medborgarförslaget vill ha både en kollektivverkstad och ateljéer för lokala konstnärer.

Förslagsställarna tycker också att Snösätra kan vara en lämplig plats för roller derby, en skateboardhall för inomhusåkning eller en parkouranläggning.

– Det vore kul att koppla sport till området. Det är ju eventuellt en rollerderbyhall på gång i Hagsätra, så det beror på hur det går med den om det finns ett behov, säger Viktor Marx.

Förslagsställarna skriver själva att området har haft problem med nedskräpning. De anser att soptunnor måste sättas upp i området och att staden behöver bli snabbare på att städa. De påpekar också att det måste finnas goda möjligheter att återvinna sprayburkar i området.

– Det är ett problem idag. Eventuellt skulle skroten kunna vara kvar och kunna hjälpa till med det, säger Victor Marx.

Nästa torsdag är de inbjudna att presentera sitt förslag för stadsdelsnämnden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.