ANNONS

SD kan få vågmästarroll i Värmdöpolitiken

Det är kaos i politiken.
Det är kaos i politiken.
Politiken har skakats om rejält i Värmdö efter onsdagens kommunfullmäktigemöte. Liberalen Allan Sooman tvingas avgå från partiet och hoppar över till SD - som kan få en vågmästarroll i kommunens viktigaste beslut.
ANNONS

Under onsdagen valdes byggnadsnämndens ordförande Deshira Flankör (M) till ny kommunstyrelseordförande i Värmdö. Men valet var allt annat än lugnt. Sverigedemokraterna föreslog en helt annan kandidat i Allan Sooman, som samtidigt uteslöts ur sitt eget parti Liberalerna efter att ha hjälpt SD med deras budget.

LÄS OCKSÅ: Allan Sooman tvingas avgå

Att Sooman petades bort, tillsammans med att även Jerry Scherwall (ordinarie ledamot i kommunfullmäktige) hoppade från SD, till M och sedan tillbaka till SD igen, innebär att Alliansen går från 27 mandat till 25 mandat. I och med det har Alliansen inte längre politisk majoritet.

LÄS OCKSÅ: Kaos i Värmdöpolitiken

I dag säger reglerna att en ledamot i fullmäktige som plötsligt byter parti får sitta kvar som formellt obunden, också om ledamoten går över till ett annat parti. Mandatet är personligt.

SD har samtidigt varit snabba med att locka Allan Sooman över till deras parti, något som han har nappat på.
– Jag kommer att söka mig till Sverigedemokraterna och rösta med dem om jag sitter kvar i nämnderna, säger Allan Sooman.

Det betyder att Sverigedemokraterna, som fick 7,5 procent av rösterna av Värmdöborna i valet 2014, kan få en vågmästarroll.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.