ANNONS

Grönt ljus för nytt stall i Prästtorp

Kommunens nya stall vid Prästtorp i Bro får grönt ljus i tingsrätten.

Den nya byggnaden ska ge plats åt över 40 hästar - och den gamla kan förvandlas till 4H-gård.
ANNONS

Prästtorps ridhus i Bro är gammalt och slitet. Kommunen har under flera år velat bygga ett nytt stall vid gården, men planerna har dragit ut på tiden.

Förra året överklagades stallplanerna till mark- och miljödomstolen. Sex grannar var missnöjda och ansåg att de inte fått framföra sina åsikter om bygget. De uppgav också att nämnden mörkat handlingar.

Grannarna var dessutom kritiska till placeringen av själva stallbyggnaden och har bland annat frågat hur hästarna ska evakueras vid en brand.

Nu avslås deras överklagan i tingsrätten. Det finns ingenting som tyder på att nämnden mörkat dokument, enligt domstolen.

– Vi är glada. Det här kan leda till att vi och hästarna får en bättre miljö att visats i. I dag har vi problem med både vattenläckor och svartmögel, säger Agneta Dahllöf, ridskolechef på Upplands Bro RF.

Det nya stallet ska ligga precis intill den gamla anläggningen och ge plats för omkring 48 hästar. Om ärendet inte överklagas igen kan stallet börja byggas i höst. Det är oklart vad som ska hända med det gamla stallet.

– Vi har inte tagit ställning till om det ska rivas eller inte. En idé är att sanera byggnaden och använda den som en 4H-gård, säger Bo Sundqvist, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro.

Det nya stallet blir över 1 200 kvadratmeter stort och tros kosta runt 20 miljoner att bygga.

Grannarna har möjlighet att överklaga tingsrättens beslut fram till den 23 oktober.

ANNONS
Fakta

Kan vara klart nästa år

Det nya stallet blir 66 meter långt och 19 meter brett. Utöver 48 boxar byggs en servicedel och omklädningsrum. Boxarna blir tre gånger tre meter stora.

När bygglovet är färdigt ska kommunen inleda en upphandling. Bygget tros kosta runt 20 miljoner.

Förhoppningen är att det nya stallet ska stå klart under 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.