Kanaans Café står och förfaller

Kanaans Café förfaller. Hyresgästen skyller på kommunen och kommunen skyller på hyresgästen.
Kanaans Café förfaller. Hyresgästen skyller på kommunen och kommunen skyller på hyresgästen.
En rättslig strid kastar en skugga över Kanaans Café.

Medan tvisten pågår står huset och förfaller.

Det är en av sommarens första varma dagar på Kanaanbadet. Strandbadets klassiska vattenhål – anrika Kanaans Café – skiner dock inte i kapp med den strålande solen. Entrén är låst och täckt av fördragna gardiner. Endast en glasskiosk på gården är öppen för servering.

– Vi håller på att förbereda och öppnar om några dagar, förklarar Simon Bel som driver kaféet och bor i huset med sin familj.

Han är i en rättslig tvist med Stockholms stad som han hyr fastigheten av. För drygt ett år sedan beslutade tingsrätten att han skulle vräkas, men Simon överklagade beslutet till hovrätten. Förhandlingarna skulle hållas i maj 2012 men har nu skjutits upp till hösten.

– Det är svårt att driva en verksamhet när det är så osäkert. Man vet inte om man vågar investera.

Ett av skälen till att kommunen är missnöjda med driften är öppethållandet.

– I hyresavtalet står att det att kaféet ska vara öppet mellan den 15 april och 30 september så länge vädret tillåter. Allmänheten har klagat på att det inte är öppet som det ska, och vi har varit ute och sett att det inte efterlevs, säger Thomas Schilén på fastighetskontoret.

Ett annat skäl till tvisten är tillgängligheten.

– Gården som tidigare var en oas där man kunde sitta i lugn och ro med en kopp kaffe har varit stängd för allmänheten, säger Thomas Schilén.

Simon Bel protesterar mot stadens planer på att höja årshyran från 104 400 till 199 000 kronor och klagar på det yttre underhållet – som är fastighets­ägarens ansvar.

– De har inte gjort något åt fastigheten på hela tiden, säger Simon och pekar på färgen som flagnar över det ruttna virket i broräcket.

Fastighetskontoret kontrar:

– Vi har målat fasaden för några år sedan men har haft svårt att göra underhållsarbeten eftersom samarbetetsklimatet inte varit det bästa, säger Schilén.

Simon Bel säger att han vill fortsätta driva kaféet, men staden står fast vid att man vill hitta någon annan.

– Realistiskt är att vi har en ny hyresgäst till sommaren 2013, säger Schilén.

Fakta

Vad tycker du om Kanaans Café?

Gull-Britt Henriksson, Åkeshov:

”Jag jobbar i närheten och går ofta förbi här med hunden. Det ser skräpigt ut, jag tycker att det borde hållas bättre ordning.”
Patrik Rickemo, Vällingby:

”Jag växte upp här och har många fina minnen från kaféet. Det var länge sedan jag var inne, men vi kanske går in någon dag.”
Jesper Edh, Råcksta:

”Personalen är trevlig men området kring kaféet är slitet och ser inhägnat ut. Dessutom är det ofta stängt när jag är här vid 15-tiden, även under högsäsong.”