Känd exkorrespondent ger sin syn på Ryssland

Vladislav Savic ger sin syn på Rysslands roll i omvärlden.
Vladislav Savic ger sin syn på Rysslands roll i omvärlden.

Hur farligt är egentligen Ryssland, för Sverige och Europa? Frågan är högaktuell och nu finns chans att få veta mer. Idag, torsdag, kommer Vladislav Savic till Nacka Forums bibliotek för att ge sin syn på läget i Europa och Mellanöstern.

Den kände exkorrespondentens föreläsning inleder Nackabibliotekens vårsatsning ”Brännpunkt Ryssland”. Under februari och mars ger fyra föreläsare att olika perspektiv på utvecklingen i Putins Ryssland.

Vladislav Savic var i många år utrikeskorrespondent för Sveriges Radio, med inriktning på bland annat Östeuropa, Ryssland, Finland och Baltikum. Numera är han föreläsare och debattör. Hans en timme långa föreläsning i Nacka Forums bibliotek är gratis och startar klockan 17.

Föreläsare nummer två är journalisten Gunnar Johansson. Han kommer till Fisksätra bibliotek den 27 februari klockan 13.30, för att föreläsa under rubriken ”Putins Ryssland”.

Den 9 mars klockan 18 har turen kommit till Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier. Han ska prata om Rysslands politiska utveckling, med utgångspunkt från agerandet i Ukraina.

Den litterära traditionen är stark i Ryssland och har sin plats i vårprogrammet. Sist ut är nämligen Per-Arne Bodin, professor i slaviska språk, som kommer till Orminge bibliotek den 10 mars klockan 18. ”Det förlorade imperiet” heter hans föreläsning som behandlar rysk skönlitteratur från Sovjetunionens fall till idag.