ANNONS

Känd lokalpolis hoppar av

Stor förlust. Björn Svensson slutar sin tjänst efter 35 år inom polisen. Nu tar han över trygghetsarbetet på kommunhuset.
Stor förlust. Björn Svensson slutar sin tjänst efter 35 år inom polisen. Nu tar han över trygghetsarbetet på kommunhuset.
För invånarna är han synonym med polisen och för verksamheten är han ansiktet utåt. Nu slutar Björn Svensson, lokalpolis i Upplands-Bro i 30 år, sin tjänst.

Flytten går över gatan - och in i kommunhuset.

– Det känns jätteskönt.
ANNONS

Reaktionerna blev enorma när Mitt i skrev om den kaosartade omorganisationen inom polisen. Facket larmade om flykt och poliser beskrev hur förundersökningar lades på hög.

Nu förlorar polisen i Upplands-Bro en av sina mest rutinerade medarbetare.

Björn Svensson, polis och brottsförebyggare i Upplands-Bro sedan 1986, säger upp sig.

– Det råder kaos inom polisen. Verksamheten håller på att falla sönder, säger han.

Löftena inför omorganisationen lovade mycket – men få har infriats, menar han.

– Det såg så bra ut i början. Polisen skulle komma närmare medborgarna och jobba mer brottsförebyggande. Men så blev det inte, och det lär inte bli så inom en överskådlig framtid heller. Polisen har inte tid att jobba förebyggande – och det är ju det jag vill göra, säger han.

I juli hänger han ifrån sig uniformen och lämnar lokalerna på Kyrkvägen. Flytten har en stor symbolisk laddning, men innebär bara några steg över gatan. Från och med i höst jobbar han som trygghetssamordnare på kommunhuset i Kungsängen.

– Det känns jätteskönt. Nu kommer jag att få jobba med de frågor som jag brinner för. Jag kommer att fokusera på att samordna grannsamverkansgrupperna och ge mig ut i skolorna för att få föräldrar att engagera sig. Jag har många visioner.

Efter över 30 år i tjänsten känner han till varenda vrå i Upplands-Bro. Både buset och medborgarna kan hans namn – och för cheferna är han polisens ansikte utåt.

ANNONS

– Det är helt klart en förlust för oss. Björn är en medarbetare som brinner för samverkan och har med sina kontakter i civilsamhället nått ut med buskap och information på ett väldigt bra sätt. Han är ett känt ansikte och för många medborgare är han en representant för polisen, säger Jörgen Karlsson, polisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro.

Hur kommer det att påverka polisens arbete?

– Vi får en lucka som vi måste täcka. Samtidigt skapas en ny funktion i Upplands-Bro kommun som vi kan ha en nära samverkan med. Det här förbättrar våra möjligheter att jobba med trygghetsfrågor tillsammans med kommunen och medborgarna. På det sättet är det en jättebonus.

Björn Svensson har ett tydligt fokus – att skapa mer trygghet i Upplands-Bro. Han nämner Bro som en första prioritet.

– Det som pågår i Bro just nu är på gränsen till social oro. Det är allt från bilbränder till rån och många känner en ökad otrygghet. Både kommunen och polisen måste engagera sig för att få till en dialog med medborgarna, och ett engagemang från civilsamhället. Polisen har inte resurser att göra det på egen hand.

Hur känns det att lämna polisen – efter 30 år?

– Det känns jättebra, jag kommer att få göra det jag brinner för och tror på – att göra Upplands-Bro till en tryggare plats.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.