Kända artister till popkollo för tjejer

Just nu pågår festival­sommaren med långa rader av män på scenerna.

Popkollo Botkyrka, där bara tjejer deltar, vill vara med och bidra till ett mer jämställt musikliv.

Under sommaren samlas musikintresserade tjejer på popkollon runt om i Sverige.

Till Popkollo Botkyrka kom förra veckan ett tjugotal tjejer mellan 12 och 18 år för att skapa musik under nio dagar. På lördag börjar en fortsättningskurs på lite högre nivå.

– Vi vill att tjejer ska få en mer självklar plats i musikbranschen. Popkollo ska vara som en fristad för tjejer. Deltagarna tycker det är väldigt skönt att det är så. Men det är inte så att vi är emot killar på något sätt, säger ledaren Minna Bolin.

En av deltagarna som tycker det är lättare att ta plats när det bara är tjejer på kollot är Tullingebon Cecilia Bydén.

– Killar ska alltid vara först, säger hon.

Under popkollot var hon med i gruppen Sömntutorna. De spelade tillsammans, skrev låtar, spelade in och uppträdde för familj och vänner.

– Jag är inte med i någon grupp i dag, men sitter hemma och håller på lite, berättar Cecilia Bydén.

Kanske blev hon inspirerad av någon av de kända artister som besökte kollot. Förra veckan kom Britta Persson och Carolina Wallin Pérez.

Britta Persson har gjort tre studioalbum och har både turnéer och ett framträdande i På spåret i bagaget. Wallin Pérez var med i Melodifestivalen i år och har hyllats för sina tolkningar av Kent. På andra popkollon har till exempel Marit Bergman och electroduon The Knife deltagit.

– De ska peppa deltagarna. Britta Persson sade fint att det är ingen annan som ska sätta etikett på vem man är. Säger man att man är konstnär eller musiker så är man det, säger Minna Bolin.