”Kändes som hela huset knakade”

Henrik Höök driver nu en process mot entreprenören efter att hans husfasad sprack efter bergvärmeborrningarna.
Henrik Höök driver nu en process mot entreprenören efter att hans husfasad sprack efter bergvärmeborrningarna.
Huset skakade och ­fasaden sprack när Brommafamiljen installerade bergvärme.

Men försäkrings­bolaget vägrar ersätta ­skadorna.

– Nu vill jag varna ­andra för riskerna, säger Henrik Höök.

Henrik Höök hade fått beskedet att han absolut inte behövde vara hemma när borrfirman skulle arbeta, men för sinnesfridens skull ville han ändå vara på plats.

– Jag stod inne i köket och det kändes som att hela huset knakade och brakade, säger han.

Henrik ringde entreprenören som han slutit avtal med och frågade om det var normalt. ”För helvete, avbryt direkt” blev svaret och Henrik rusade ut och fick borrarna att sluta.

Den ansvarige borraren ringdes dit och berättade för Henrik att man skulle köra vidare, långsamt och försiktigt.

Men skadan var redan skedd.

Fasaden hade spruckit, gamla sprickor revs upp på nytt och ytter­dörren satte sig på ett sådant sätt att den inte gick att stänga igen. Senare upptäckte Henrik att det hade uppstått massor av småsprickor på väggen i källaren också.

I normala fall är det entreprenörens försäkringsbolag som ska täcka eventuella skador, enligt de borrföretag som Lokaltidningen Mitt i pratat med.

Men bergvärmeinstallationen var den sista pusselbiten när familjen Höök renoverade huset – köket hade flyttats och man hade byggt till. Därför menar Länsförsäkringar, där entreprenören är kund, att det är svårt att säga om sprickorna kommer från borrningen eller ombyggnaden.

För att gå till botten med anledningen till skadorna gjorde Henrik en oberoende besiktning via företaget Ansvarsbesiktning. Deras rapport konstaterade att de flesta nya sprickorna i husets väggar troligtvis hade uppstått i samband med borrningen.

– Experterna ger oss rätt, ändå vill inte försäkringsbolaget kliva in. Vi känner oss rättslösa. Trots att det finns lagar och försäkringar står man till sist där helt själv med skiten, säger han.

Henrik berättar att hela situationen är psykiskt påfrestande och utöver det har han betalat ungefär 50 000 kronor för besiktningar och har även lagt ut 20 000 kronor för att återställa skadorna – hittills.

Efter omprövning och överprövningar står Länsförsäkringar fast vid sitt beslut: Varken entreprenören eller den underleverantör som borrat kan hållas ansvariga för skadorna på Henriks hus eftersom de inte kan vara säkra på var sprickorna kommer ifrån. Därför betalas ingen försäkring ut.

Entreprenören säger själv att han har följt alla regler. Han vill bara att rätt ska vara rätt även om han också tycker att Länsförsäkringar kanske borde ha ersatt skadorna för allas bästa.

På Svenska värmepumpföreningen säger Anne-Lee Bertenstam att hon bara hört talas om två eller tre liknande fall någonsin. Klagomålen brukar snarare röra pumparna.

Länsförsäkringar vill inte kommentera enskilda fall på grund av sekretess, men säger att om en kund inte är nöjd kan de kontakta deras kundombudsman eller ta upp fallet i ARN, allmänna reklamationsnämnden.

Men ARN tar inte hand om bergvärmefall – utan hänvisar till Svenska värmepumpföreningen.

Henrik Hööks råd till andra som ska borra är att dokumentera hur det såg ut innan och att vara hemma när borrningen sker.

– Jag vill varna alla för att det finns risker med det här, säger han.

Fakta

Andra hus som spruckit efter borrning

2010: Ett hus i Edsbyn skakade så mycket när de borrade att det uppstod stora sprickor i källaren. Det sipprade även upp vatten ur golvet. Länsförsäkringar ersatte de mesta av skadorna

2004: En borrfirma gjorde flera olika hål på olika ställen på en tomt i Bålsta. Fasaden sprack och borrningen avbröts. Först ett halvår senare kunde en ny firma slutföra jobbet. Skadorna kostade 250 000 kronor enligt husägaren. Länsförsäkringar ersatte en del.

Källa: DN/Hela Hälsningland